Ayva, mayhoş tadıyla bilinen ve kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. İçeriği bakımından oldukça faydalı olan ayva, özellikle gelişim çağındaki çocukların sağlıklı büyümelerine katkı sağlar. Ayrıca, akciğer, kalp, bağırsak, mide, boğaz, göz ve ağız hastalıklarına iyi gelir. Faydaları saymakla bitmeyen ayva, cildi temizler ve tırnakları parlatmada da kullanılır. Bu meyvenin reçeli de oldukça lezzetlidir ve birçok kişi tarafından tercih edilir. En iyi sonuç alınan ayva reçeli tariflerinden biri de Oktay Usta'nın tarifidir. Bu yazıda, Oktay Usta'nın tarifine göre ayva reçeli nasıl yapılır, adım adım anlatacağız. Güzel Bir Ayva Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Ayva Reçelinin Oktay Usta'nın Tarifine Göre Yapılışı Ayva reçeli için gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra yapım işlemine geçiyoruz. Öncelikle, dört kilogram ayvayı iyice yıkayarak temizliyoruz. Temizlediğimiz ayvaları soyup küp şeklinde doğradıktan sonra bir kabın içine alıyoruz. Bir kabın içine bir miktar limon tuzu koyup üzerine kaynatılmış soğuk su ilave ediyoruz. Doğradığımız ayvaları bu limonlu suyun içerisine aktarıyoruz. Ayvaları bir süre beklettikten sonra henüz kararmadan sudan çıkarıyoruz ve geniş bir kaba alıyoruz. Ayvaların içine bir miktar ayva çekirdeği ekliyoruz. Önceden ayarladığımız bir litre suyu kaynatıp ayvaların üzerine döküyoruz ve 25 dakika boyunca kaynatıyoruz. Kaynayan karışımın içine önceden hazırladığımız üç kilogram toz şekeri ve bir tatlı kaşığı karanfili ekliyoruz. Şeker eridikten sonra, iki adet limonun suyunu sıkarak kaynamakta olan reçele ilave ediyoruz ve biraz daha pişiriyoruz. 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz. Reçelin Kavanoza Aktarılması ve Saklanması Reçelin pişirme işlemi bittikten sonra, reçeli koyacağımız kavanozun kuru ve temiz olmasına dikkat ediyoruz. Eğer kavanoz ıslaksa hemen kurutup iyice kuruduğundan emin olduktan sonra reçeli kavanoza aktarıyoruz. Reçel iyice soğumadan kapağını kapatmıyoruz. Soğuyan reçelin üzerinde oluşan hava köpüklerini, reçelin küflenmesini ve bozulmasını önlemek için kağıt havlu ile alıyoruz. Reçelin kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatmadan önce, kavanozun üzerine hava geçişini önleyecek kağıt ya da naylon kapatıyoruz. Bu sayede reçelin bozulma, küflenme ve şekerlenme gibi sorunlarını önlemiş oluruz. Hazır olan ayva reçelimizi serin ve ışık almayan bir ortamda muhafaza ediyoruz. Afiyet olsun. |