Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli

Yeşil Ceviz Reçelinin Tarihçesi

Yeşil ceviz reçeli, cevizin anavatanı olan Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilmeye başlanmış ve kısa sürede ün kazanmıştır. Adilcevaz'da üretilen ceviz reçelinin ünü ülke sınırlarını aşarak Katar, Dubai, Almanya, İran, Irak ve İngiltere gibi ülkelere de ihraç edilmektedir. Lüks restoranların kahvaltı sofralarından eksik etmediği bu eşsiz reçel, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük rağbet görmektedir.

Yeşil Ceviz Reçelinin Faydaları

Yeşil ceviz reçelinin faydaları saymakla bitmez. İşte bazı önemli faydaları:

  • Hücreleri yeniler.
  • Beyin hücrelerini geliştirir.
  • Vücuda maksimum enerji sağlar.
  • Kötü kolesterolü düşürür.
  • Sindirim sistemini çalıştırarak kabızlığı önler.
  • Guatr, astım ve bronşite iyi gelir.
  • Çocuklarda kemik ve zekâ gelişimine katkı sağlar.
  • İnsan psikolojisine olumlu etkiler yapar ve sinir sistemini rahatlatır, öfke kontrolünde yardımcı olur.

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi için Gerekli Malzemeler

  • Elli adet ham ceviz
  • Bir kilo toz şeker
  • İki su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • Beş altı adet karanfil

Kireç Kaymağı için Gerekli Malzemeler

  • Beş yüz gram sönmemiş kireç
  • On litre su

Yeşil Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçel yapımına öncelikle kireç kaymağını hazırlayarak başlıyoruz. Sönmemiş kireç derin bir tencereye alınıp üzerine on litre su yavaş yavaş ilave edilir ve bir yandan da karıştırılır. Kirecin dibe çökmesi için bir gece bekletilir. Ertesi gün suyu dikkatlice süzülür. Kireçli kısım atılacak ve elde edilen su kireç kaymağı olarak kullanılacaktır. Bu suyu bir kenara alıp cevizleri çok ince bir tabaka halinde soymaya başlıyoruz. Cevizlerin tamamını soyduktan sonra derin bir kaba alıp üzerini su ile dolduruyoruz. Her gün suyunu değiştirerek on beş gün boyunca suda bekletiyoruz. On beş günün sonunda cevizleri kireç kaymağının içine bırakıp yaklaşık beş saat bekletiyoruz. Beş saat beklettikten sonra cevizleri çıkarıp iyice yıkıyoruz ve kireçten arındırıyoruz. Üzerine bıçakla küçük delikler açın.

Ayrı bir tencerede su kaynatıp kaynayan suyun içerisine cevizleri atalım ve beş dakika bekletip cevizleri çıkarıp soğuk suya tutalım. Tekrar su kaynatıp bu işlemi dört kez tekrarlayalım. Sonuncuda cevizleri tekrar iyice yıkayalım. Hiç kireç kalmamalı. Son olarak tekrar suyu kaynatıp cevizleri içine atın ve kırk dakika kadar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayrı bir tencereye bir kilo şeker ve iki su bardağı suyu alın iyice kaynatın cevizleri de ilave edin, cevizler ile karanfilleri de ekleyin ve kaynamaya bırakın. Koyu reçel kıvamına gelene kadar pişirin kıvamı olunca limon suyunu da ekleyip beş dakika daha pişirin. Beş dakika sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın soğuyunca cam kavanozlara ekleyin ve kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel Neden Şekerlenir?

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Turunç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri