Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz reçeli, hazırlanışı oldukça meşakkatli olmasına rağmen leziz bir tada sahip olan çok güzel bir reçeldir. Genellikle Kıbrıs, Antakya, Azerbaycan ve Yunanistan gibi farklı bölgelerde oldukça meşhurdur. Herkesin bildiği klasik reçel türleri gibi tüketilmesinin yanı sıra tatlı olarak da tüketilir veya Türk kahvesi eşliğinde de ikram edilir. Güzel ve lezzetli bir ceviz reçeli yapmak için henüz olgunlaşmamış cevizler tercih edilerek hazırlanır. Temin edilecek cevizin reçel yapımına uygun olup olmadığına karar vermek aslında çok kolaydır ve bunu anlamak için cevize bir kürdan batırıldığında kürdanın cevizi kolay bir şekilde delmesi gerekir. Şayet kürdan cevize batırılırken güçlük çekiyorsanız ceviziniz reçel için uygun değildir ve reçellik ceviz mevsimini geçirmişsiniz demektir. Bu nedenle ceviz reçeli hazırlamak için cevizlerin henüz iyice olgunlaşmadan toplanması gereklidir.

Ceviz Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 kg erik iriliğinde henüz olgunlaşmamış ceviz
  • 1 su bardağı dolusu kireç kaymağı
  • 1 kg toz şeker
  • 6 su bardağı dolusu su
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 tatlı kaşığı kadar toz şeklinde limon tuzu

Ceviz Reçeli Nasıl Yapılır?

Ceviz reçeli hazırlığımıza ilk olarak bir kabuk soyucu yardımıyla cevizlerin kabuğunun ince bir katını güzelce soyalım. Ardından kabukları soyulan cevizleri 5 litrelik olan pet su kabının içine koyduktan sonra cevizlerin üzerini 3-4 parmak aşacak kadar su ilave edelim. Daha sonra cevizlerin suyun içinde kararmalarını sağlamak için yaklaşık olarak 8-10 gün boyunca her gün düzenli olarak 4-5 defa bu suyu değiştirerek cevizlerin kararmalarını bekleyelim.
8-10 gün sonrasında kararan cevizleri suyun içinden çıkartarak iyice birkaç su yıkadıktan sonra uygun bir kabın içine alarak cevizlerin üzerini örtecek şekilde kireç kaymağı dökerek yaklaşık olarak 6-7 saat kadar cevizleri kireç kaymağında bekletelim. Verilen sürenin ardından cevizleri kireç kaymağından alarak iyice yıkadıktan sonra bir iki taşım kaynatalım. Kaynayan cevizleri tekrar bir iki su yıkayarak bir kürdan yardımıyla cevizlerin her birisini 4 veya 5 yerinden delelim.
Daha sonra uygun bir tencereye 1 kg toz şeker ve 6 su bardağı suyu ilave ederek tencereyi ocağa koyalım ve şerbet kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatarak içine 5-6 adet karanfil ve cevizleri ilave ederek kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynamakta olan ceviz reçelimiz kıvam aldıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı dolusu toz şekline getirilmiş limon tuzunu ilave edip karıştırdıktan sonra reçelimizi birkaç taşım daha kaynatarak ocaktan alalım. Ardından ceviz reçelimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak sıcak cam kavanozlara doldurarak kapağını sıkıca kapattıktan sonra kavanozu ters çevirerek bu şekilde bir gün beklemeye bırakalım. Ceviz reçelimiz artık hazır hale geldi.

Afiyet olsun.

Ceviz Reçeli Hazırlamanın Püf Noktaları

Reçellik cevizlerin kabuklarını soyarken mutlaka plastik bulaşık eldiveni kullanmaya özen gösterin.

Ceviz Reçelinin Kıvamı Nasıl Olmalıdır?

Ceviz reçelinin kıvam alıp almadığını anlamak için daha önceden dondurucuda iyice soğutulmuş bir kaseye reçeli damlatarak biraz bekleyerek reçelin akışkanlığını kontrol edelim. Şayet kaseyi yan tarafa eğdiğinizde reçel su şeklinde akmıyorsa kıvam almış demektir.

Kireç Kaymağı Nasıl Yapılır?

Kireç kaymağı hazırlamak için uygun bir kabın içine 1 su bardağı sönmemiş toz kireç ve 3 litre kadar soğuk su ilave ederek bir tahta kaşık yardımıyla karıştıralım ve bu şekilde 4-5 saat kadar beklemeye bırakalım. Verilen sürenin sonunda kireç kabın dibine çökecek ve kirecin üzerinde duru bir su, suyun üzerinde ise çok ince bir katman meydana gelecektir. Ardından 3 katmandan oluşan karışımın en üzerindeki katmanı bir kaşık yardımıyla toplayarak atalım. Daha sonra dibe çöken kireç tortusunu hareketlendirmeden özenle bir başka kabın içine aktaralım. Reçel yapımı için kullanılan kireç kaymağı ise ikinci katman olan duru sudur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Güncel

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Güncel

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mürdüm Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mürdüm Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Kızılcık Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri