Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm, Türkiye'de en yaygın yetişme alanına sahip ve üretim miktarı açısından en fazla üretilen meyve türlerinden biridir. Soğuğa karşı oldukça dayanıklı olan bu meyve, hem taze olarak tüketilir hem de şarap ve reçel yapımında ana madde olarak kullanılır. Üzüm, özellikle Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetişmektedir. Ege Bölgesi'nde İzmir ve Manisa'da yoğun olarak üretilir. Ancak Doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde ve Karadeniz kıyılarında fazla nem ve az güneşlenme nedeniyle yetiştirilemez.

Üzüm Reçelinin Tarihçesi ve Önemi

Üzüm reçeli, anneannelerimizin ve annelerimizin bizlere eski zamanlardan beri kahvaltılarda yememiz için yaptığı bir reçel türüdür. Bu reçel, genel olarak herkes tarafından rağbet görmekte olup lezzetle tüketilmektedir. Organik olarak yapıldığında daha sağlıklı bir yiyecek olarak kabul edilir. Üzüm reçeli, önemli bir vitamin kaynağıdır ve içeriğinde B1 ve B2 vitaminleri, çeşitli mineraller ve potasyum barındırır. Üzümün çekirdeklerinde ise antioksidan maddesi bulunur, bu da kansere karşı anti-kanserojen etki oluşturur.

Üzüm Reçelinin Faydaları

Üzüm reçeli, yapılan araştırmalara göre ateşli hastalıklar ve vücutta oluşan tuz eksikliklerini gidermek için kullanılır. Böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarının oluşumlarını önlemek için tüketilir. İdeal bir diyet besini olarak bilinir ve düşük kalori, yağ ve protein içeriği sayesinde iyi bir diyet besini olduğu kanıtlanmıştır. Tansiyonu düşürücü etkisi vardır ve tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi uygun görülmektedir. Üzüm reçeli, iyi bir protein kaynağıdır ve genel olarak bilinen reçel türlerinden biri olup vücuda oldukça faydalı bir yiyecektir.

Üzüm Reçeli Yapımında Gereken Malzemeler
  • Yeteri miktarda çekirdeksiz üzüm
  • İki kilogram ya da üç kilogram toz şeker
  • Bir yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • Bir paket vanilya
  • Bir ya da iki su bardağı su

Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır?

Doğal olarak bahçemizde topladığımız üzümleri bolca su ile yıkayıp, çöplerinden güzelce ayıralım. Bol su ile yıkanmış olan bu üzümleri ocaktaki tencereye koyalım ve suyu tenceredeki üzümlerin üzerine ekleyelim, ardından da toz şekeri ekleyelim. Sonrasında üzümleri tencerede bir gün şekerini iyice alması için dinlenmeye bırakalım. Dinlenmiş olan bu üzümleri ocağa koyalım ve ocağın altını yakalım. Kısık ateşte pişirmeye bırakalım. Köpük olmayan bir reçel olduğu için bu reçeli yaklaşık 30-40 dakika kadar ocakta kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Aksi takdirde köpük oluşursa, köpüğü üzerinden alıp üzümlerin kaynamasını tekrardan sağlayalım.

Kaynamakta olan üzümlerin renkleri koyulaşmaya yakın bir kaseye bir yemek kaşığı yardımı ile biraz alıp kontrol edelim. Yalnız kaşık ıslak ve nemli olmamalıdır. Çünkü kaşık ıslak olursa, yapılan reçel ekşir ve bu emekler boşa gider. Kaynatılan reçel fazla koyulaşmadan limon suyunu ekleyip ocaktan birkaç dakika sonra alınır ve daha sonra vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır. Reçel birkaç saat dinlendikten sonra kıvamına gelince hazır duruma gelmiş olur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Güncel

Rendelenmiş Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Rendelenmiş Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Nasıl Yapılır?

Reçel Nasıl Yapılır?

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel Neden Şekerlenir?

Diyet Reçel Yapımı

Diyet Reçel Yapımı

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Antalya Reçelleri Tarifi ve Malzemeleri

Antalya Reçelleri Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri