Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Patlıcan Reçeli

Patlıcan Reçeli

Patlıcan reçeli, dediğimiz zaman çoğu kişide reçelle patlıcan uyumu pek doğru tercih olmayacakmış gibi düşünebilir. Patlıcan normalde oldukça sevilen, imam bayıldı, karnıyarık, ezme, ali nazik gibi farklı yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Ancak bugüne kadar patlıcan reçelini tatmamış olanlar, bu fikre pek sıcak bakmayabilir. Fakat bu reçeli tatmış olanlar ne dediğimiz gayet iyi anlayacaktır. Patlıcanın reçelle uyumunu görmeniz ve bunu tatmanız gerekir. Eminiz bundan sonra patlıcanın mevsiminde özel olarak yapacaksınız. Bazı yörelerde bu reçel çok fazla tüketilir. Özellikle Hatay ilimizde bu reçel türü çok tüketilmekte, üstelik konuklara tatlı olarak da servis edilmektedir. Belki sizde bunu hazırladıktan sonra mutfağınızdan eksik etmezsiniz. Dilerseniz birlikte patlıcan reçelini hazırlamaya başlayalım.

Patlıcan reçeli için gerekli malzemeler

  • Küçük boyda 1 kg patlıcan (Çekirdeksiz olan ve bostan patlıcanı olarak bilinen türünün reçellik boyu özel olarak satılır)
  • 1,5 kg toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 5-6 adet karanfil
  • İri ceviz parçaları
  • 3,5 su bardağı su
  • 2 litre kireçlenmiş su (250 gram sönmemiş kireç ile 2 litre suyu karıştırarak bunu hazırlayabilirsiniz)

Patlıcan reçeli nasıl yapılır?


Önce patlıcanlarının kabuklarını tümüyle soyun. Bunları ince halka şeklinde kesin. İsterseniz patlıcanları bütün olarak da kullanabilirsiniz. Dilimlediğiniz patlıcanları hazırladığınız kireçlenmiş suyun içinde yaklaşık olarak 5-6 saat kadar bekletin. Bu süre sonunda suyun içinden aldığınız patlıcanları bol suyla yıkayın. Bunları bir kenarda beklemeye alın. Bu süreçte kevgirde beklerse sularını da salarlar. Kireçli su patlıcanların sertleşmesine neden olur. Dediğimiz gibi patlıcanların küçük olması oldukça önemli. Boyları 2-3 cm olanlardan tercih etmelisiniz. Bunu patlıcan mevsiminin sonlarına doğru rahat bulursunuz. Yani Ekim ayı sonlarına doğru tam patlıcan reçeli yapma zamanı.

Şimdi reçeli pişireceğiniz tencerenin içine 3,5 su bardağı su ile 1,5 su bardağı toz şekeri koyun. Bu ocakta kaynatarak şerbet kıvamına gelmesini sağlayın. İçine dilimlenmiş olan patlıcanları ve karanfili ilave ederek, ocakta kaynatmaya devam edin. Bu süreyi patlıcanların iyice yumuşamasına kadar devam ettirmelisiniz. Reçel istediğiniz kıvamı yakaladığında, içine limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynamasını sağlayarak ocağı kapatın. Limon suyunu reçele sonradan şekerlenmesin diye ilave ediyoruz.

Patlıcan reçelini cam kavanozlara koyun. Her zamanki gibi sıcakken kavanozların kapaklarını kapatmayın. Oda sıcaklığına gelen reçelin üzerine iri ceviz parçalarından koyarak, kavanozun ağzını kapatabilirsiniz. Bu arada isterseniz ağızlarına ince bir tülbent örtebilirsiniz. Daha sonra sıcak olmayan serin ve kuru bir yerde reçelinizi bekletebilirsiniz. Kahvaltılarınızda değişiklik yapmak istiyorsanız, bu reçel tarifini denemenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 05:57:10
Patlıcan Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Patlıcan Reçeli Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Patlıcan Reçeli"
Ailecek reçel yapmayı ve yemeği çok seviyoruz. Değişik Reçel tarifleri arıyorum.Bir dukkanda patlıcandan yapılan bir reçel türü gözüme çarptı. Oldukça dikkatimi çekti açıkçası. acaba patlıcan reçeli yapmak için almam gereken malzemeler nelerdir? Patlıcan reçelinin hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda değerli yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Fethiye . 01.11.2018 20:06:32
CEVAP YAZ
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmad...
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayında bayanlar çokça yapmaktadır çilek reçelini ve afiyetle kahvaltıların da ve pasta süslemelerin de...
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malatya'da üretilir ve oradaki kayısıların reçeli oldukça lezzetli ve vazgeçilmez olmaktadır. Ben ...
Ham İncir Reçeli
Ham İncir Reçeli
Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde alerjik etkiye neden olabileceği dikkate alınarak, eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz. Reçeli haz...
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bir tabağa bir tatlı kaşığı kadar reçel koyalım, biraz bekleyip, reçelin orta kısmından parmağımız yard...
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçellerin yerini tutmaz. Mevsiminde özenle yaptığınız çilek reçelini, vişne reçelini, patlıcan reçelini, ...
Karadut Reçeli
Karadut Reçeli
Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi, karadut reçelinin kırmızı reçeller kategorisine girmesi nedeni ile kaynatılırken...
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile istediğinde her öğün yenilebilir. Birçok pastanın, kekinin ve kurabiyelerin üzerini süslemek amac...
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırmızı eriklerin bazılarının tadı tatlı olsa da bazılarının tadı mayhoştur.Bir kilogram kırmızı ...
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulunmaktadır. Oktay usta o hünerli ellerini kayısı reçeline de yansıtarak yeteneğini bir kez dah...
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerinden en sağlıklı bir şekilde kışında faydalanmanın yek yolu reçel yapmaktır. Görünümü ve lezzet...
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, yapılmış olan reçelin, tüketim aşamasında şekerlendiği ve küflenerek bozulduğu görülmektedir. Bu h...

 

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Reçel Nasıl Saklanır
Karadut Reçeli
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Kırmızı Erik Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Reçel Neden Şekerlenir
Oktay Usta Çilek Reçeli
Kozalak Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Kiraz Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Şekersiz Reçel
Erkek İncir Reçeli
Kivi Reçeli
Yabani İncir Reçeli
Limon Reçeli
Muz Reçeli
Karpuz Reçeli
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları
Dağ Çileği Reçeli
Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır
Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır
Kuru İncir Reçeli
Popüler İçerik
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılard...
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren ök...
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz çilek reçeli,  şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. ...
Kiraz Reçeli
Kiraz Reçeli
Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az ...
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk h...
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024