Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı reçeli, Türkiye'nin Malatya bölgesine özgü, ülke çapında da sıkça yapılan, sofralarımızı süsleyen ve afiyetle yendiğimiz bir reçel türüdür. Yapımı oldukça kolay ve maliyeti bakımından uygun olan bu reçel, en çok tercih edilen reçel türlerinin başında gelmektedir.

Kayısı Reçeli Malzemeleri

  • 800 gram kayısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet limon
  • Toz şeker

Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

Yapım aşamasında öncelikle kayısılar iyice yıkanır. Kayısılar yıkandıktan sonra keskin bir bıçak ile ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkarılır ve ayrı bir tabağa alınır. Çekirdeklerin içi çıkarılarak ayrılır. Kayısılar tencereye alınır ve üzerine toz şeker eklenir. Çekirdekler de tencereye konulur ve tencerenin ağzı kapatılır. Genellikle gece boyunca tencere bu şekilde bekletilir. Bekledikten sonra yaklaşık 45 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan önce limon suyu eklenir. Arada kontrol ederek istediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan alınır.

Eğer çok koyu kıvamlı reçel sevmiyorsanız, yaklaşık 35 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma süresi tadını büyük ölçüde değiştirdiğinden buna çok dikkat edilmelidir. Kaynamakta olan reçel kavanozlara konulur ve ağızları çok sıkı bir şekilde kapatılır. Kavanozların ağızları sıkı kapatılmadığı takdirde hava alması muhtemel olduğundan, reçeliniz istediğiniz gibi olmayabilir. Tercihe bağlı olarak, başta çıkardığınız çekirdekleri tencereye atmayabilirsiniz. Çekirdeklerin tencereye atılmadan sade bir şekilde karılması bazı yörelerde tercih edilmektedir. Kavanozların bekleme süresi de çok önemlidir.

Özellikle Malatya yöresinde, kavanozların bekleme süresi yaklaşık 24 saattir. Kayısıların diyarının Malatya olduğu unutulmadığı takdirde, bu detaya uyulması halinde reçelin kalitesi bir tık daha fazla olacaktır. Yapılan reçelin ana malzemesinin meşhur olduğu yörelerin tariflerine uyularak eşsiz tatlarda reçeller yapılacağı unutulmamalıdır.

Ekstra Bilgiler

Kayısı reçelinin daha lezzetli ve aromatik olması için bazı ek malzemeler de kullanılabilir. Örneğin:
  • Bir çubuk tarçın veya birkaç karanfil ekleyerek reçelinize farklı bir aroma katabilirsiniz.
  • Kayısıların çok tatlı olmaması için bir miktar limon suyu veya limon tuzu ekleyebilirsiniz.
  • Reçelinizin daha parlak ve canlı renkli olmasını isterseniz, kaynatma sırasında az miktarda tereyağı ekleyebilirsiniz.

Kayısı reçeli, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olmasının yanı sıra, tatlılar ve pastalar için de harika bir malzeme olabilir. Örneğin, kayısı reçeli ile tart yapabilir veya keklerinizi süsleyebilirsiniz. Ayrıca, dondurma veya yoğurt üzerine gezdirerek de tüketebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta Çilek Reçeli

Editörün Seçtiği

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Güncel

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Diyabetik Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Diyabetik Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Süt Yumurta Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel Neden Şekerlenir?

Kızılcık Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?

Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri