Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları
26 Haziran 2024

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları

Çilek mevsimi geldiğinde, bu lezzetli meyveyi en iyi şekilde değerlendirmek için evde çilek reçeli yapmak harika bir fikirdir. Mevsiminde hazırlanan reçeller, taze ve yoğun aromalarıyla sofralarımıza lezzet katar. Çilek reçeli yapımında birkaç önemli püf noktasına dikkat ederek mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • 1 kg kokulu reçellik çilek
  • 1 kg toz şeker
  • Yarım adet limon suyu

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek reçeli hazırlığına ilk olarak çilekleri ayıklayıp yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanan çileklerin suyunu süzdürdükten sonra derin ve uygun bir tencereye alalım. Çileklerin üzerine 1 kg toz şekeri gezdirerek dökelim ve en az 8-10 saat kadar çilekler sulanıncaya kadar beklemeye bırakalım. En uygun zaman ise akşamdan sabaha kadar bekletilmesidir.

Şeker ilave edilen çilek sulandıktan sonra reçel tenceresini ocağa koyarak, önce reçel kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, ardından kısık ateşte kıvam alana kadar kaynatmaya devam edelim. Bu esnada tencerenin üzerinde biriken köpükleri bir kaşık yardımıyla toplayarak alalım. Daha sonra kaynayarak kıvam alan çilek reçelimizin üzerine yarım adet limon suyu ilave ederek 5-6 dakika kadar daha kaynatarak reçelimizi ocaktan alalım. Yaklaşık olarak reçelimizin kaynama süresi 20-25 dakika olup, reçelin kıvamı ne çok sıvı ne de çok koyu olmalıdır. Ancak bu kıvamı kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Çilek Reçeli Püf Noktaları

  • Kaynayan reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine, reçelin içine ufak bir miktar tereyağı eklemek reçeli çok daha parlak yapacaktır.
  • Reçeli kaynatırken özellikle derin ve geniş bir tencere kullanılmalı ve tencerenin kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır. Çünkü kapak kapanırsa reçelin rengi kararır.
  • Çelik tencere kullanıyorsanız, ocağın altını kapatma süresini 5 dakika öncesine indirin. Çelik tencerenin verdiği ısı yoğunluğu ile reçel kaynamaya devam edecektir. Ocağın altını kapattıktan sonra reçelin ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyip, başka bir kaba boşaltarak soğumasını bekleyin. Bu, reçelin kararmasını önleyecektir.
  • Hazırlanan reçel hemen tüketilmeyip kış için saklanacaksa, reçeli ocaktan aldıktan yaklaşık 10 dakika sonra sıcak sıcak kavanozlara doldurup, kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin. Bu şekilde saklanan reçel uzun süre bozulmadan dayanabilir.
  • Ancak reçeli hemen yemeye başlayacaksanız, reçel iyice soğumadan kavanozun kapağını kapatmayın. Aksi halde reçel küflenir.
  • Hazırlanan reçeli mümkün olduğunca az karıştırmaya özen gösterin. Yoksa çilekler veya reçel yapılan hassas yumuşak meyveler ezilebilir.
  • Reçelin pişirme esnasında kesinlikle başından ayrılmamak gerekir. Çünkü reçel kaynarken sürekli köpüklenecektir ve bu köpüklerin toplanması oldukça önemlidir.
  • Unutulmaması gereken bir gerçek, hazırlanan reçelin kıvamı ne kadar yoğun olursa dayanma süresi de o kadar fazla olur ve küflenme veya bozulma yaşanmaz.
  • Hazırlanan reçelin meyvesi ve şeker miktarı birebir eşit ölçülerde olmalıdır. Aksi halde şeker meyveden fazla olursa reçel mutlaka şekerlenecektir.

Özellikle iyi malzeme seçilerek ve püf noktalarına dikkat edilerek hazırlanan çilek reçeli, görüntüsü ve lezzeti ile sizleri oldukça mutlu edecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta Çilek Reçeli

Popüler İçerikler

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Erkek İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Erkek İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Diyabetik Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Diyabetik Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zencefil Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek Reçeli Kıvamı

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli