Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Reçel Tarifleri

Reçel, farklı meyvelerin şekerle kaynatılması sonucu elde edilen ve genellikle kahvaltılık olarak tüketilen bir tatlı türüdür. Kahvaltılarda tercih edilse de, günün her saatinde yenebilir ve tatlı, kek, pasta gibi yiyeceklerin içine ya da üzerine kullanılarak da tüketilebilir. Reçel, iki yöntem kullanılarak yapılır. Birinci yöntemde, reçel için tercih edilen meyve yıkanır, ayıklanır ve uygun bir tencereye alınarak üzerine yeterli ölçüde toz şeker eklenir ve bekletilir. Şeker eriyip sulandıktan sonra kaynatılmaya başlanır. İkinci yöntemde ise, reçel için şurup hazırlanır ve kullanılacak meyve ya da sebze bu şurupla birlikte kaynatılır. Kaynatma işlemi sonunda reçel istenilen kıvama gelince cam kavanozlara paylaştırılarak kavanozların kapakları sıkıca kapatılır ve reçeller tüketim için kaldırılır. Reçel birçok meyve ya da sebzeden yapılabildiği gibi, gül gibi çiçeklerin yaprağı kullanılarak da yapılabilir. Bu yazımızda sizler için değişik reçel tarifleri hazırladık. Siz de damak tadınıza uygun reçel tarifine bu yazımızda ulaşabilir ve kolaylıkla reçelinizi hazırlayabilirsiniz.

Armut Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo armut
  • 1 kilo + 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tane çubuk tarçın
  • 2 tane karanfil
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Armut Reçeli Nasıl Yapılır?

Armutlar yıkanarak kabukları soyulur. İstenilen ölçülerde doğranır. Tencereye 3 su bardağı su ve toz şeker eklenip ocağa alınır. Şeker eriyene kadar karıştırılır. Su kaynadıktan sonra içine karanfil ve tarçın eklenir. Reçelin şurubu kıvam almaya başladığında doğranan armutlar eklenir. Tekrar karıştırılır. Armutlar şerbetin içinde yumuşayıncaya kadar kısık ateşte, ara ara karıştırılarak pişirilir. Reçel kıvam aldıktan sonra limon suyu eklenir ve bir taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır. Hazır hale gelen armut reçeli sıcakken cam kavanozlara paylaştırılır ve kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılır. Kavanozlar ters çevrilerek bir gün süreyle bekletilir. Ertesi gün reçel muhafaza edilmek için serin ve güneş görmeyen bir yere alınır. Armut reçeli tüketim için hazır.

Afiyet olsun.

Bergamot Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tane büyük boy bergamot
  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Bergamot Reçeli Nasıl Yapılır?

Bergamotun kabuğu ince olacak şekilde soyulur. Ardından dilimlenerek istenilen ölçülerde doğranır. Bergamotun kabukları uygun bir tencereye alınarak üzerine kaynatılmış su ilave edilir. Orta harlı ocakta 5 dakika kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak süzgeç yardımıyla suyu süzülür. Tekrar üzerine soğuk su eklenip süzülür. Son olarak tekrar soğuk su eklenerek 5 saat kadar suyun içinde bekletilir. Bu işlem her beş saatte bir 4 defa tekrarlanmalıdır. Yani su 4 defa değiştirilmelidir. Suyu son defa değiştirildikten sonra bergamotun tadına bakılır. Eğer tadında acılık varsa kabuklar süzgece alınıp avuç içinde ovalanarak suyu çıkartılır. Tüm kabuklar bu işleme tabi tutulduktan sonra uygun bir tencerenin içine toz şeker, su ve limon eklenip kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca bergamotlar suya eklenir ve ocak kısılarak kabuklar şeffaf bir hal alana kadar pişirilir. Kabuklar şeffaflaştıktan sonra reçel ocaktan alınır. Bergamot reçeli cam kavanozlara paylaştırılır. Eğer vakumlama yapılacaksa henüz sıcakken kavanozlar ters çevrilir. Bergamot reçeli hemen tüketilmeye başlanabilir.

Afiyet olsun.

Şeftali Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 tane orta boy şeftali
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Fındık kadar tereyağı
  • 3 damla limon suyu

Şeftali Reçeli Nasıl Yapılır?

Şeftaliler yıkandıktan sonra kabukları soyulur. Ufak ufak küp şeklinde doğranır. Uygun bir tencerenin içine doğranan şeftaliler alınarak, üzerine toz şeker eklenir. Bu şekilde bir iki saat bekletilir. Toz şeker şeftali üzerinde yavaş yavaş eriyecektir. Toz şeker eridikten sonra tencere ocağa alınır ve orta harlı ocakta kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra içine limon suyu ve fındık büyüklüğünde tereyağı eklenip karıştırılır. Tereyağı reçelin köpürmesini engelleyecektir. Ocağın altı kısılarak reçel 25 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Kıvamını anlamak için bir yemek kaşığı kadar bir kabın içine alınır ve buzdolabında 2-3 dakika bekletilir. Bekleme süresinden sonra reçelin ortasında çizik atılır. Eğer çizikle ayrılan reçel yavaş yavaş birleşiyorsa kıvamı olmuş anlamına gelir. Şayet birleşmemiş ve çok suluysa bir süre daha kaynatılmalıdır. Şeftali reçelinde 25 dakika kaynama süresi yeterli olsa da bu şeftaliye ya da ocağın harına bağlı olarak değişebilir. Kıvamını yakalamak için en güzel yöntem test etmektir. Kıvama gelen şeftali reçeli ocaktan alınır ve cam şişelere koyularak muhafaza edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rengin

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Armut recelini yaparken sekerin erimesini beklemek ne kadar surer? Kivami nasil anlarim?

Cevap yaz

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Güncel

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kara Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri