Ham İncir ReçeliHam incir reçeli, oldukça zahmetli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütü bazı ciltlerde alerjik etkiye neden olabileceğinden, eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz. Reçeli hazırlamak biraz zamanınızı alsa da sonucu sizi memnun edecektir. İncirlerin ince kabuklarını soymanız ve bunların acılığının gitmesi için sürekli suyun içine koyarak işlem yapmanız başta zor gelebilir. Ancak reçeli tattıktan sonra, bunu her yıl yapmaktan çekinmeyeceksiniz. Yemyeşil rengiyle sizlere farklı bir lezzet sunacak ham incir reçelini birlikte hazırlamaya başlayalım. Gerekli Malzemeler
Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır?Ham inciri hazır olarak satın almıyorsanız, incirleri Nisan ayında henüz olgunlaşmadan, ham olarak toplamanız gerekecek. Bu şekilde yaklaşık 70-100 adet ham incir, bir kilo gelir. Ham incir reçelini verdiğimiz ölçülerde dilediğiniz oranda azaltabilir ya da artırabilirsiniz. Ham incirler hazırsa, reçeli hazırlamaya geçebiliriz. Önce incirlerin güzelce yıkanması ve ince kabuklarının soyulması gerekiyor. Baştan belirtelim, biraz sabırlı olmanız gerekecek. Çünkü yeşil ve sert olan kabukların soyulması bile sizi biraz uğraştıracak. İncirlerin hepsini soyduktan sonra, bunları bol suyun içinde yaklaşık olarak 15 dakika kaynatmanız gerekiyor. Yeterince kaynayan incirler dibe çöker. Çünkü pişen incirler yumuşar. Pişmiş olan incirleri kevgirle suyun içinden alın. Bunu birkaç defa bol suyla iyice yıkayın. Ardından soğuk suyun içinde, mümkünse buzlu suda 2-3 saat kadar bekletin. Bu sayede ham incirlerin kendine has yeşil rengi korumasını sağlarsınız. Soğuk suyun içinden alınan incirlerin suyunu sıkın ve acı suyunu atmasını sağlayın. Bu işlemi yine birkaç defa tekrarlayın. Çünkü incirlerin acı suyu hemen gitmeyecektir. Bu arada reçelin şurubunu hazırlamaya başlayalım. Bir tencerenin içine toz şekeri ve suyu koyarak kaynatmaya başlayın. Kaynadıktan sonra içine karanfilleri ve ham incirleri ekleyin. Bu şekilde 20-25 dakika kadar pişirerek, karışımın reçel kıvamına gelmesini sağlayın. Reçelin içine en son limon suyunu ilave ederek, 5 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra ocaktan alarak, ılınınca cam kavanozların içine ham incir reçelini koyun. Kavanozların ağzını kapatarak, ters çevirin. Bunu yaparken reçelin iyice soğumuş olmasına dikkat edin. Çünkü sıcak reçelin ağzını kapatırsanız, içeride buhar yaparak reçelin bozulmasına neden olursunuz. Hazır olan ham incir reçelini kuru, serin ve ışık almayan bir ortamda saklayabilirsiniz. Saklama ve ServisKahvaltılarınız için güzel bir alternatif olacak reçeli umarız beğeneceksiniz. Ham incir reçeli, serin ve kuru bir yerde saklandığında uzun süre tazeliğini korur. Servis yaparken dilerseniz ceviz veya fındık ile süsleyerek sunabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Ham incir reçeli tarifini okuduktan sonra, aklıma bir soru geldi. Şekersiz incir reçeli yapmayı denediniz mi? Çünkü bazen şeker kullanmadan da doğal tatlılık elde etmek mümkün olabiliyor. Bu konuda deneyimlerinizi merak ediyorum.
Cevap yazSevgili Müfide,
Şekersiz incir reçeli yapma fikri gerçekten ilginç ve sağlıklı bir alternatif. Benim deneyimlerime göre, ham incirler doğal olarak tatlı bir lezzet taşıyor. Şeker kullanmadan reçel yaparken, incirlerin kendi şekerinin yanı sıra, limon suyu veya elma suyu gibi doğal tatlandırıcılar eklemek de oldukça etkili olabiliyor. Bu şekilde, hem lezzet olarak zenginleşiyor hem de daha sağlıklı bir sonuç elde ediliyor.
Şekersiz reçel yaparken, meyvelerin olgunluğuna dikkat etmek önemli. Olgun incirler, doğal tatlılıkları sayesinde çok güzel bir reçel oluşturabiliyor. Dilerseniz, biraz tarçın veya vanilya ile de farklı bir aroma katabilirsiniz. Eğer denediyseniz, sonuçlarını merak ediyorum; belki birlikte farklı tarifleri keşfedebiliriz!
Sevgiyle,
Merhaba incir reçelini duymuştum ben de yapmak istiyorum ancak ham incir tabirini açarmısınız. Olmamış yeşil incire benziyor resimdeki öyle tadı olur mu? Bir de ham inciri nereden bulabilirim?
Cevap yazMerhaba! Ham incir, olgunlaşmamış ve henüz yeşil olan incirlerdir. Tadı, olgun incirlere göre daha az tatlı ve biraz daha ekşimsi olabilir. Ham inciri genellikle yaz aylarında manavlardan, pazar yerlerinden ya da incir ağacı olan bölgelerden temin edebilirsiniz. Reçel yaparken bu incirler kullanılır; şekerle birlikte kaynatıldığında çok lezzetli bir reçel elde edersiniz. Kolay gelsin!