Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça zahmetli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütü bazı ciltlerde alerjik etkiye neden olabileceğinden, eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz. Reçeli hazırlamak biraz zamanınızı alsa da sonucu sizi memnun edecektir. İncirlerin ince kabuklarını soymanız ve bunların acılığının gitmesi için sürekli suyun içine koyarak işlem yapmanız başta zor gelebilir. Ancak reçeli tattıktan sonra, bunu her yıl yapmaktan çekinmeyeceksiniz. Yemyeşil rengiyle sizlere farklı bir lezzet sunacak ham incir reçelini birlikte hazırlamaya başlayalım.

Gerekli Malzemeler

  • 1 kg yeşil ham incir
  • 1,5 kg toz şeker
  • 4-5 su bardağı su
  • Yarım limon
  • 4-5 adet kuru karanfil

Ham İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

Ham inciri hazır olarak satın almıyorsanız, incirleri Nisan ayında henüz olgunlaşmadan, ham olarak toplamanız gerekecek. Bu şekilde yaklaşık 70-100 adet ham incir, bir kilo gelir. Ham incir reçelini verdiğimiz ölçülerde dilediğiniz oranda azaltabilir ya da artırabilirsiniz. Ham incirler hazırsa, reçeli hazırlamaya geçebiliriz. Önce incirlerin güzelce yıkanması ve ince kabuklarının soyulması gerekiyor. Baştan belirtelim, biraz sabırlı olmanız gerekecek. Çünkü yeşil ve sert olan kabukların soyulması bile sizi biraz uğraştıracak. İncirlerin hepsini soyduktan sonra, bunları bol suyun içinde yaklaşık olarak 15 dakika kaynatmanız gerekiyor. Yeterince kaynayan incirler dibe çöker. Çünkü pişen incirler yumuşar.

Pişmiş olan incirleri kevgirle suyun içinden alın. Bunu birkaç defa bol suyla iyice yıkayın. Ardından soğuk suyun içinde, mümkünse buzlu suda 2-3 saat kadar bekletin. Bu sayede ham incirlerin kendine has yeşil rengi korumasını sağlarsınız. Soğuk suyun içinden alınan incirlerin suyunu sıkın ve acı suyunu atmasını sağlayın. Bu işlemi yine birkaç defa tekrarlayın. Çünkü incirlerin acı suyu hemen gitmeyecektir.

Bu arada reçelin şurubunu hazırlamaya başlayalım. Bir tencerenin içine toz şekeri ve suyu koyarak kaynatmaya başlayın. Kaynadıktan sonra içine karanfilleri ve ham incirleri ekleyin. Bu şekilde 20-25 dakika kadar pişirerek, karışımın reçel kıvamına gelmesini sağlayın. Reçelin içine en son limon suyunu ilave ederek, 5 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra ocaktan alarak, ılınınca cam kavanozların içine ham incir reçelini koyun. Kavanozların ağzını kapatarak, ters çevirin. Bunu yaparken reçelin iyice soğumuş olmasına dikkat edin. Çünkü sıcak reçelin ağzını kapatırsanız, içeride buhar yaparak reçelin bozulmasına neden olursunuz. Hazır olan ham incir reçelini kuru, serin ve ışık almayan bir ortamda saklayabilirsiniz.

Saklama ve Servis

Kahvaltılarınız için güzel bir alternatif olacak reçeli umarız beğeneceksiniz. Ham incir reçeli, serin ve kuru bir yerde saklandığında uzun süre tazeliğini korur. Servis yaparken dilerseniz ceviz veya fındık ile süsleyerek sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tünay

05 Nisan 2024 Cuma

Merhaba incir reçelini duymuştum ben de yapmak istiyorum ancak ham incir tabirini açarmısınız. Olmamış yeşil incire benziyor resimdeki öyle tadı olur mu? Bir de ham inciri nereden bulabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba! Ham incir, olgunlaşmamış ve henüz yeşil olan incirlerdir. Tadı, olgun incirlere göre daha az tatlı ve biraz daha ekşimsi olabilir. Ham inciri genellikle yaz aylarında manavlardan, pazar yerlerinden ya da incir ağacı olan bölgelerden temin edebilirsiniz. Reçel yaparken bu incirler kullanılır; şekerle birlikte kaynatıldığında çok lezzetli bir reçel elde edersiniz. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Diyet Reçel Yapımı

Diyet Reçel Yapımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Güncel

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli

Güncel

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta Çilek Reçeli

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel Neden Şekerlenir?

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kumkuat Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Armut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?