Yabani İncir Reçeli

Yabani İncir Reçeli

Yabani İncir Reçeli, genellikle Aydın ili ve çevresinde yapılan bir reçel türüdür. Sadece Aydın da değil yurdumuzun her bölgesinde yapılmaktadır. Yapılışı her yörede neredeyse aynıdır fakat bazı yörelerde gıda boyası ve bazı katkı maddeleri eklenerek orjinalliği bozulmaktadır. Bol miktarda şeker olduğu için diğer reçel türlerinde olduğu gibi kalori değeri yüksek bir reçel türüdür.

Yabani incir reçeli sadece kahvaltıda tüketilen bir reçel türü değildir. Aynı zamanda sütlü tatlıların da bütünleyicilerinden bir tanesidir diyebiliriz. Bu ürünün orijinal yapımında yalnızca pancar şekeri ve su kullanılarak bir bütünlük oluşturulmaktadır.

Bu reçel türü herkesin bildiği incirin küçük olan halinden değil, erkek incir olarak bilinen yabani incir kullanılarak yapılmaktadır. İki türlüsü yapılmaktadır. kabukları soyularak marmelat şeklinde yapılan ve kabukları soyulmadan yapılan. Bu reçel türü için küçük yabani incirler tercih edilmeli çünkü incirin içerisindeki çekirdekler de büyüdüğü için yerken ağza sert bir doku takılmaktadır.

Yabani İncir Reçelinin Malzeme Listesi

  • 100 tane yabani küçük incir
  • 1 kg pancar şekeri
  • 500 ml su
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay bardağı ölçüsünde fındık
  • Yarım çay kaşığı göz taşı
  • Eldiven (incirlerin kabuklarını soyarken kullanmak için)

Yabani İncir Reçelinin Yapılışı

İlk olarak 100 adet incirin kabukları soyulmalıdır. Bu incirler soyulurken muhakkak eldivenden yardım alınmalıdır. Bu yabani incirlerin içinden çıkan süte benzeyen fakat yapışkan olana sıvı madde parmaklara ve ele yapışır ve parmaklarda yanma hissi oluşturur. Bu risk altına girmemek için muhakkak eldiven kullanımı tercih edilmelidir. Kabukları soyma işlemi bitince işin büyük bölümünü hallettiğimiz söylenebilir. Soyulmuş haldeki incirler yıkanır ve içi su dolu ayrı bir kaba alınır. İçinde yabani incirlerin bulunduğu kabın içerisine yaklaşık yarım çay kaşığı kadar göz taşı atılır ve karıştırılır. Yabani incirler içinde göz taşı bulunan bu suda 10-15 dakika bekletilir. Göz taşı olarak bilinen bakır sülfat, ağaçlara ve asmalarda kullanılmaktadır. Genellikle zirai ilaç satılan mekanlardan temin edilebilir. Göz taşı çok az miktarda kullanıldığı için pek zararlı değildir. Bu suda bekletme işleminin amacı, yabani incirler şerbette kaynarken parlak ve yeşil renk alsınlar diyedir.

Yabani incirlerin suda bekletilme işlemi bittikten sonra tekrar yıkanır. İlk haşlama için su dolu bir kaba alınır. İncirler kaynamaya başladıktan sonra tekrar 5-6 dakika daha haşlanır. Bu süreçte tencerenin kenar kısmına yabani incirin sütü yapışır ve yeşilimsi olarak tabir edilen bir katman oluşur. Bu sebepten ötürü çok kaliteli bir tencere tercih edilmemelidir. İlk haşlamanın tenceredeki suyu dökülür ve tencerenin kenar kısımları iyice temizlenip tekrar su konularak incirler bir kez daha kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynamalıdır. Bu işlemde bittikten sonra su tekrar süzülür ve incirler soğuk sudan geçirilerek soğutmak amaçlı bir köşeye alınır. İncirler birazcık soğumaya başlayınca tek tek zedelemeden sıkılarak içerisindeki su boşaltılmalıdır. Bu aşamada incirler biraz şekil kaybına uğrarlar ama şerbetle buluştukları vakit tekrar kendini toplayacaklar ve eski hallerine döneceklerdir. İncirlerin içinde hiç su kalmaması çok önemlidir. Reçelin yapılacağı tencereye şeker ve su koyularak kaynatılmalı ve kaynamaya başladıktan sonra 3-5 dakika kadar sonra yabani incirlerde eklenmelidir. Orta ısıdaki ocakta tahmini 15 dakika içerisinde yabani incirler içine şerbeti alıp şişeceklerdir ve bu aşamada reçele dönüşürler. Bu aşamada limon suyu eklenmelidir. Şeker oranı fazla olduğu için daha sonrasında reçelin şekerlenme sorununu önlemek için limon suyu ilavesi son derece önemlidir. Yabani incir reçelini ocaktan aldıktan sonra fındık ilavesi yapılmalıdır. Fındık ilavesi yapıldıktan sonra soğutularak tüketilebilir.

Afiyet Olsun

Son Güncelleme : 14.11.2018 17:47:59

Yabani İncir Reçeli Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Yabani İncir Reçeli"
Merhaba, ben şunu sormak istiyorum yabani incir reçeli bizim bildiğimiz normal incir değil mi? Bizim bildiğimiz normal incirden farkı nedir acaba? Yabani incirle yapılan bu reçel normal incirle de yapılabilir mi? Ben Doğu Anadolu bölgesinde yaşıyorum buralarda da yabani incir bulabilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim. Selametle.
Nadiye . 04.09.2018 20:50:17
CEVAP YAZ
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmad...
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayında bayanlar çokça yapmaktadır çilek reçelini ve afiyetle kahvaltıların da ve pasta süslemelerin de...
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malatya da üretilir ve oradaki kayısıların reçeli oldukça lezzetli ve vazgeçilmez olmaktadır. Bend...
Ham İncir Reçeli
Ham İncir Reçeli
Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde alerjik etkiye neden olabileceği dikkate alınarak, eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz. Reçeli haz...
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için bir takım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bir tabağa bir tatlı kaşığı kadar reçel koyalım, biraz bekleyip,reçelin orta kısmından parmağımız yard...
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de, hiç biri ev yapımı reçellerin yerini tutmaz. Mevsiminde özenle yaptığınız çilek reçelini, vişne reçelini, patlıcan reçelini...
Karadut Reçeli
Karadut Reçeli
Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi, karadut reçelinin kırmızı reçeller kategorisine girmesi nedeni ile kaynatılı...
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile beraber kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile beraber istediğinde her öğün yenilebilir. Birçok pastanın, kekinin ve kurabiyelerin üzeri...
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırmızı eriklerin bazılarının tadı tatlı olsa da bazılarının tadı mayhoştur.Bir kilogram kırm...
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulunmaktadır. Oktay usta o hünerli ellerini kayısı reçeline de yansıtarak yeteneğini bir kez dah...
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerinden en sağlıklı bir şekilde kışında faydalanmanın yek yolu reçel yapmaktır. Görünümü ve lezzet...
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, yapılmış olan reçelin, tüketim aşamasında şekerlendiği ve küflenerek bozulduğu görülmektedir. ...

 

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Reçel Nasıl Saklanır
Karadut Reçeli
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Kırmızı Erik Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Reçel Neden Şekerlenir
Oktay Usta Çilek Reçeli
Kozalak Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Kiraz Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Şekersiz Reçel
Erkek İncir Reçeli
Kivi Reçeli
Yabani İncir Reçeli
Limon Reçeli
Muz Reçeli
Karpuz Reçeli
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları
Dağ Çileği Reçeli
Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır
Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır
Kuru İncir Reçeli
Popüler İçerik
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılard...
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren ök...
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. ...
Kiraz Reçeli
Kiraz Reçeli
Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az ...
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk h...
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi...
Şekersiz Reçel
Şekersiz Reçel
Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İns...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018