Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?
09 Temmuz 2024

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?


Ayva reçeli, mutfaklarda geleneksel hale gelen reçel türlerinden biridir. Herkesin severek tükettiği, sağlıklı ve hafif reçellerden biridir. Evde henüz yapmadıysanız bile annenizin yaptığı ayva reçelini tatmış olmalısınız. Bazıları ayvayı meyve olarak pek fazla tüketmeyi sevmeseler bile, reçel halini severek tüketirler. Üstelik reçel yapımında kullanılan diğer meyvelere göre daha dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Reçelin içinde diri özellikte ayvanın tadını kolayca alabilirsiniz. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi gibi, herkesin reçel yapım şekli vardır. Bazıları ayvayı rendeleyerek hazırlar, bazıları ise minik küpler ya da jülyen tarzda doğrayarak hazırlar. Bazıları ise ayvayı tam olarak tatmak ister ve biraz daha iri doğrayarak reçelini yapar. Bu konuda tercihi size bırakalım. Eğer rende yaparak hazırlamak isterseniz, biraz marmelat tadında hazırlamış olacaksınız. Şimdi birlikte ayva reçelini hazırlamaya başlayalım.

Ayva Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 kg ayva
  • 2 kg toz şeker
  • Yarım limon suyu


Size verdiğimiz malzeme miktarını istediğiniz ölçüde orantılı şekilde azaltabilir ya da arttırabilirsiniz. Reçeli hazırlamak için önce ayvaları hazırlayalım. Ayvaların kabuklarını soyarak, dilediğiniz gibi doğrayın. Daha önce dediğimiz gibi küçük parçalara ya da iri doğrayarak ayvaları hazırlayabilirsiniz. Biz biraz diri olması için ayvaları iri doğradık. Ayvaları soyarken çekirdeklerini kenara ayırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü pişirme sırasında çekirdekleri içine atarsanız ayva reçelinin rengi daha kırmızı olur.

Bu arada ayvaları soyarken renkleri kararmasın diye içine az limon suyu ve su konulan suyun içine koyun. Doğrama işlemi bitince uygun bir tencereye ayvaları koyun ve üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edin. Dediğimiz gibi ayva çekirdeklerini de içine koyabilirsiniz. Tencerede su kaynayınca, içine toz şekeri ilave edin ve ocağın altını kısın. Burada malzeme reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatmalısınız. Bu arada oluşan köpükleri bir kevgirle toplayın. Reçel pişmeye yakın içine limon suyunu ilave edin. Daha sonra bir taşım kaynatarak, ocağın altını kapatın.

Bundan sonra ayva reçelini cam kavanozlara koyun. Ancak kavanozların kapaklarını kapatmayın, sadece bir tülbentle örtün. Reçel oda sıcaklığına gelince kavanozların kapaklarını kapatarak, kavanozları serin ve kuru bir alanda muhafaza edebilirsiniz. Artık bu lezzetli ayva reçelini siz de hazırladınız. Kahvaltılarda, tatlılarınızda dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Civanmert

12 Temmuz 2024 Cuma

Ayva reçelini yaparken ayvaların kararmaması için limonlu suda bekletmek gerçekten işe yarıyor mu? Çekirdeklerin reçelin rengini kırmızı yapacağını hiç duymamıştım, gerçekten böyle bir etkisi var mı?

Cevap yaz

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mürdüm Eriği Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mürdüm Eriği Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Güncel

Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?

Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mürdüm Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mürdüm Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Ananas Reçeli Nasıl Yapılır?

Cevizli İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta Çilek Reçeli

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri