Diyet Reçel Yapımı
22 Haziran 2024

Diyet Reçel Yapımı

Diyet reçel, şeker konusunda hassasiyeti bulunan kişilerin, diyabetlilerin tüketebileceği, içerisinde şeker ya da herhangi bir yapay tatlandırıcı bulunmayan bir reçel çeşididir. Bu reçel, şekerle yapılmış olan kadar canlı ve net bir görünüme sahip değildir fakat sağlık açısından gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.

Çünkü içerisinde şeker bulunmadığı halde kullanılacak doğal meyvelerin vermiş olduğu mayhoş bir tatlılık olacaktır. Sadece diyabetli olan kişiler için değil, gebe anneler, bebekler ve sağlığına düşkün kişiler için de tavsiye edilir.

Diyet Reçel Yapımı Malzemeleri

  • 8 tane orta boy tatlı elma (Golden, Starking veya Amasya elması tercih edilebilir)
  • 3 tane orta boy ayva (Yaklaşık 1 kg, ayvaların farklı cinslerde olmamasına dikkat edilmelidir)
  • 1/3 çay kaşığı limon tuzu
  • Kişinin arzusuna göre 2-3 tane kakule tohumu veya bir dilim taze zencefil
  • Katı meyve suyu sıkacağı

Diyet Reçelin Yapılışı

Öncelikle elmalar çok temiz bir şekilde yıkanmalıdır. 1-2 dakika sirke suyunda yıkanması, bütün mikropları öldürür ve daha hijyenik olur fakat bu isteğe bağlıdır. Yıkanan elmalar bıçak yardımıyla dörde bölünüp ortasındaki çekirdekli kısım çıkarılır ve katı meyve suyu sıkacağına konularak suyu sıkılır. Bu işlemin sonunda elmalar biraz köpürecektir, bunu önlemek için bir süzgeçten yardım alabilirsiniz, böylece köpükler eriyecektir. Bu 8 adet elmadan yaklaşık olarak 750-800 ml su çıkmaktadır.

Daha sonra ayvalar yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Kurulama işlemi bittikten sonra kabukları soyulmalı ve elmalarda yapıldığı gibi ayvalar da dörde bölünüp ortasındaki çekirdekli kısım çıkarılmalıdır fakat bu çekirdeklerin bir kısmı ayvanın jöle kıvamını sağlaması açısından hepsi çıkarılmamalıdır. Bu çekirdekler isteğe göre kakule tohumları ile ince bir beze konulup bağlanabilir.

Elde ettiğimiz elma suyunu bir tencereye koyup orta ateşte yaklaşık yarım saat kaynatın. Bu işlemden dolayı elmanın içerisinde bulunan fazla su buharlaşacak ve hafif jöle kıvamına gelecektir.

Elma suyunuz kaynarken, küçük küçük kestiğiniz ayvaları ve ince bir beze sardığınız kakuleyi başka bir tencereye koyarak üzerine yaklaşık 1 bardak kadar su ekleyin. Başlangıçta orta derecede, daha sonra ise kısık ateşte yumuşayana kadar kaynatın. Ayvalar kaynadıktan sonra tencerenin dibinde kalmış olan suyu jöle kıvamına gelmiş olan elma suyunun üzerine ekleyin ve bir süre de bu şekilde kaynatın. Bu işlemi yaklaşık 20-25 dakika kadar kısık ateşte devam ettirin. Ayrıca karıştırırken tahta kaşıktan yardım almalısınız çünkü reçelinizin içerisinde şeker olmadığı için daha yayvan bir harç bulunacaktır ve tahta kaşık ile bu kıvamı zedelememiş olursunuz.

Harcımızın rengi istediğimiz kıvama geldiyse 1/3 oranındaki limon tuzunu da ekleyin ve bir kez daha karıştırın. 1-2 dakika sonrasında ateşini kapatabilirsiniz. Soğumasını beklemeden, önceden yıkayıp kuruladığınız kavanozlara sıcakken koyun ve kapağını sıkıca kapatıp ters bir şekilde çevirin. Böyle şekersiz yapılan reçeller çok çabuk bozulmaktadır (buzdolabında olsa bile). Bu sebepten ötürü az az yapıp çabuk bitirin. Kısacası raf ömrü çok kısadır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaş İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaş İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Güncel

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Reçel Nasıl Yapılır?

Reçel Nasıl Yapılır?

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?