Gelincik Reçeli Nasıl Yapılır?
21 Haziran 2024

Gelincik Reçeli Nasıl Yapılır?

İlkbahar geldiğinde Anadolu'nun çoğu bölgesinde çeşitli reçeller yapılmaya başlanır. Bunlardan biri de gelincik reçelidir. Şehir yaşamında bu reçeli yapmak biraz zor olabilir. Çünkü reçel yapımında kullanacağınız gelincikleri ayak basmayan yerlerden toplamanız gerekir. Eğer ilkbaharda piknik yapmak için dağlık alanlara giderseniz, mutlaka gelincik toplayın ve bu lezzetli reçeli tatma şansına sahip olun. Baharda her yeri kırmızıya boyayan gelincikler, reçel içinde kullanıldığında bile rengiyle iştahınızı açacaktır.

Gelincik çiçeklerinden yapılan bu reçel, bazı yörelerde taç yapraklarından şurup, likör ve reçel yapılarak değerlendirilir. Bu tür malzemelerle yapılan reçellerde meyveler gibi dolgu maddeleri kullanılmadığından, şeker ve su ölçüsü genellikle bire bir olarak kullanılır. Ancak tatlılık derecesini kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Eğer büyümüş gelinciklerden toplama şansınız olursa, bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Şimdi gelincik reçelini hazırlamaya başlayalım.

Gelincik Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • 200 gram gelincik çiçeği
  • 5 su bardağı su
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 1 adet limon suyu veya 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Reçeli hazırlamak için önce gelincik çiçeklerini ayıklayın. Çiçeklerden kırmızı taç yaprakları elinizle koparın. Yapraklardaki siyah kısımları ve tohumları çıkarıp atın. Reçeli yaparken sadece kırmızı yaprakları kullanacağız. Yaprakları bol suda zedelemeden dikkatli bir şekilde yıkayın ve süzgecin içine alın.

Daha sonra reçeli pişireceğiniz tencerenin içine toz şekeri ve suyu ilave ederek, kısık ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatın. Ardından içine gelincik yapraklarını koyarak, 5 dakika kadar kaynatın. En son olarak limon suyunu ilave ederek, reçel kıvamına gelen karışımı bir taşım kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatın. Tencerede gelincik reçelini soğutarak, cam kavanozlara koyun. Kavanozların ağzını kapatarak, bir süre kavanozları ters çevirin. İçindeki hava kabarcıkları gitsin. Artık güneş ışığı almayan serin bir yerde gelincik reçelini muhafaza edebilirsiniz.

Kahvaltılarda rengiyle, lezzetiyle sizlere baharı hatırlatacak gelincik reçeli işte bu kadar kolay hazırlanıyor. Fırsatını bulur, reçellik gelincik toplarsanız hiç zaman kaybetmeyin. Hatta gelinciği fazla toplarsanız, kalanıyla gelincik şurubu yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Reçel Yapımı

Diyet Reçel Yapımı

Güncel

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kırmızı Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta Çilek Reçeli

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Isparta Gülü Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Isparta Gülü Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Olgun İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?

Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır?

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Süt Reçeli Nerede Kullanılır?

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri