Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt reçeli, karamelize olmuş ve tatlandırılmış inek sütüdür ve Güney Amerika kökenli bir tatlıdır. Son zamanlarda oldukça popüler olan ve yapımı oldukça basit olan süt reçeli, yumuşak kıvamı, kokusu ve lezzeti ile özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında yerini almaya başlamıştır. Süt reçelinin vücut için faydaları saymakla bitmez. Büyümeyi ve gelişmeyi sağlar, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, vücuda zindelik ve güç verir, enfeksiyonlara ve mikroplara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Ayrıca cilde parlaklık kazandırır ve yıpranmasını önler. Beyin gelişimi ve beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlamakta oldukça etkilidir. Vücutta ödem birikmesini engeller ve ödem atılmasını sağlar. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve ishalin geçmesinde yardımcı olur. Saçların uzamasında da oldukça faydalıdır ve özellikle çocuklar için en iyi besinlerden biridir. Süt, oldukça basit ve az malzemeyle reçel olarak sofralarda yerini almaya hazırlanıyor.

Kahvaltıda reçel olarak tüketilmesinin yanında birçok kek, pasta, kurabiye ve dondurma gibi pastane yiyeceklerinde de süs ve tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Kökeni Arjantin olan süt reçeli, dünyada "dulce de leche" olarak bilinmektedir. Süt reçeli, sütün rengine bağlı olarak genellikle boza rengindedir ancak reçel yapılırken beyaz toz şeker yerine esmer şeker kullanmak, reçelin renginin kırmızı olmasını sağlamaktadır.

Sade olarak yapılmasının yanında içine dövülmüş ceviz, fındık veya Antep fıstığı gibi çerezler ezilerek eklenebilir ve bu şekilde de reçel yapılabilir.

Süt Reçeli Malzemeleri

  • 1 litre tam yağlı süt (Taze köy sütü olması tercih edilir.)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı (Silme) kabartma tozu
Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

Derin bir tencerenin içine süt ve şeker koyularak kaynamaya bırakılır. Ara ara karıştırılarak kaynamaya başlayan sütün üzerine kabartma tozu eklenir. Kabartma tozu eklendiği sırada süt taşar gibi kabarabilir, bu nedenle tencere derin olmalı ve karıştırma işlemi sürmelidir. Orta ateşte ara ara karıştırılarak yaklaşık bir saat kadar kaynatma işlemi devam eder. Boza kıvamı alıncaya kadar süt reçeli kaynatılır. Kaynama sırasında rengi dönmeye ve reçel koyulaşmaya devam eder. Çok koyu olmadan altı kapatılmalıdır çünkü bekledikçe yine bir miktar kıvamında koyulaşma meydana gelmektedir. Koyulaşan ve kıvamını elde eden süt reçeli cam kavanoz içine koyularak ağzı açık bir şekilde soğumaya bırakılır. Soğuyan reçel bir müddet buzdolabında bekletilerek tüketmeye hazır hale gelir.

Süt Reçeli Yapımında Püf Noktalar

  • Süt reçeli yapmaya başlamadan önce tencere su ile çalkalanırsa reçel dibine tutmaz.
  • Kaynamaya başlayan sütün altı kısılarak üzerine toplanan kaymak sürekli toplanmalıdır.
  • Kabartma tozu eklenince sütte kabarma meydana gelir, bu nedenle tencere seçimi oldukça önemlidir ve derin bir tencere tercih edilerek sütün taşması önlenmelidir.
  • Kabartma tozu taze olmalıdır, aksi halde reçelin acı bir tat almasına neden olmaktadır.
  • Reçelin dibine tutmasını engellemek için teflon tencere tercih edilmelidir.
  • Reçel fazla kaynatılmamalı ve boza kıvamı aldığında altı kapatılmalıdır çünkü soğumak için bırakıldığında yine bir miktar koyulaşacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırmızı Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dağ Çileği Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dağ Çileği Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Mürdüm Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mürdüm Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frenk Üzümü Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frenk Üzümü Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nektari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nektari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta Çilek Reçeli

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Iğdır Patlıcan Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri