Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Taze Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Taze Kayısı Reçeli

Taze kayısı reçeli, kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir yiyeceği olarak ön plana çıkmaktadır. Bu reçel, genellikle kayısının diyarı olan Malatya'da üretilir ve oradaki kayısıların reçeli oldukça lezzetli ve vazgeçilmezdir. Ben de bir Malatyalı olarak, sizlere taze kayısıdan yapılan reçelin yapımını ve bu reçelin içeriğinde kullanılan malzemeleri sunacağım. Bu reçeller, hazır olan reçellere göre içeriğinde katkı maddesi bulunmadığından dolayı daha sağlıklı olarak üretilmekte ve daha çok tercih edilmektedir. Bu reçeller, birçok kişinin tercihi olmakta ve genel olarak bizler için vitamin deposu olmaktadır.

Evlerde genellikle büyükannelerimizin ya da annelerimizin bizlere afiyetle tüketmemiz için yaptığı bu vazgeçilmez tat olan reçeller, oldukça lezzetli oldukları için kesinlikle tercih edilen bir tat olmaktadır. Evlerimizde yaptığımız bu reçelleri çoğu kişi tercih etmektedir. Çoğu kişi, bahçesinde doğal olarak topladığı meyveleri mevsimsel olarak taze taze toplar ve reçel olarak bir tat ortaya çıkarır. Bu meyveler, mevsiminde daha çok lezzetli olup gerçek bir tat oluşturmaktadır. Eski zamanlardan bu yana gelen bu lezzetli reçeller, oldukça güzel bir tat olarak bilinmektedir ve kahvaltılarımızın vazgeçilmezi bir tat olmaktadır. Bu reçeller, ailemize ve misafirlerimizin afiyetle yiyebilmesi için sofralarımızda servise sunulur.

Şimdi, taze kayısı reçelinin yapımını ve içeriğinde kullanılan malzemeleri düzenli bir şekilde sıralayalım.

Taze Kayısı Reçeli Malzemeleri

  • Üç kilo taze kayısı
  • Üç kilo toz şeker
  • Yarım tatlı kaşığı limon tuzu veya birkaç damla taze sıkılmış olan limon suyu

Taze Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

Öncelikle reçeli yapmamız için mevsiminde toplanmış olan kayısıları temin edip olgunlaşmış olanlardan özenle seçelim. Bu kayısıları bir kaba alıp güzelce yıkayalım ve yıkanan kayısıları bir süzgece alıp kuruması için bekleyelim. Kayısıları kesinlikle kurutmalıyız çünkü yapılan reçel, kayısılar kurutulmazsa ekşir ve bütün bu yapılan emekler boşa gider.

Yıkanan ve iyice kurutulan kayısıların çekirdeklerini ayıklayalım ve ayıklanmış olan kayısıların da çekirdeklerini kırıp güzelce seçelim. Sonrasında ise kayısıları bir tencereye koyup üzerine toz şeker ekleyelim. Tencereye koyulan kayısıların üzerine çıkardığımız ve ayıkladığımız çekirdekleri ekledikten sonra tencerenin kapağını sıkıca örtelim ve dört-beş saat ya da bir gün boyunca bu tencerede dinlenmesini ve kayısıların şekerle özdeşleşmesi için bekletelim.

Bekletilen kayısıları sonraki aşamada yaklaşık olarak 40-45 dakika kadar kaynatalım. Kaynamakta olan reçeli, kaynamasına beş dakika kala üzerine birkaç diş limon tuzu ekleyelim. Tercihe göre bu değişebilir; isterseniz limon tuzu yerine limon da ekleyebilirsiniz ve böylelikle hiçbir fark olmayacaktır. Bu aşamada kaynamış olan reçeli ocaktan alalım. Hazırlanan reçeli güzelce soğumaya bırakalım ve üç-beş saat kadar reçel tencerede soğuduktan sonra kavanoza ya da bidonlara alarak kışın tüketmek için kaldıralım ve güzel bir yerde muhafaza edelim. Sonrasında afiyetle yenilmesi için kahvaltılarda servise sunalım.

Genellikle hazır olarak yapılan reçeller, hali hazırda olduğu ve zahmet vermediği için kişilerin az da olsa bazıları tarafından tercih edilmektedir. Fakat hazır olarak alınan bu reçeller kesinlikle önerilmemektedir. Çünkü bu reçellerin içeriğinde kullanılan malzemelerin ne denli taze ve ne denli sağlıklı olduğu tartışma konusu olmaktadır. Sizler de çocuklarınızın taze olarak yapılan bu reçellerden tüketmesini ve sağlıklı olarak beslenmesini istiyorsanız, kesinlikle şiddetle sizlere evde yapılmakta olan reçel çeşitlerini ya da daha farklı olan meyvelerden yapılan reçelleri öneri olarak tüketin. İçeriğinde glikoz şurubu ya da farklı tatlandırıcılar ve bunların yanı sıra kullanılmakta olan gıda boyaları, bizlere ve ailemize birçok türden rahatsızlık oluşturmakta, sağlığımız için risk faktörü taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erzade

19 Mayıs 2024 Pazar

ben de kaysı reçeli yepıyorum her sene de yapardım çok güzel olurdu. Ama şimdi ne olduysa bir türlü kıvamını tutturamıyorum ne yapsam şekerleniyor. Benim size sormak istediğim sorum kaysı reçelinin şekerlenmesini nasıl önleriz. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Erzade,

Kaysı reçelinin şekerlenmesini önlemek için şu adımları takip edebilirsiniz:

1. Limon suyu ekleyin: Reçelinize limon suyu veya limon tuzu eklemek, şekerlenmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Yaklaşık 1 kg kaysı için 1-2 yemek kaşığı limon suyu ekleyebilirsiniz.

2. ޞeker miktarını kontrol edin: Aşırı şeker kullanmak reçelin şekerlenmesine neden olabilir. Tarifte belirtilen şeker miktarına dikkat edin ve gerekirse biraz azaltın.

3. Kısık ateşte pişirin: Reçelinizi orta veya kısık ateşte pişirerek şekerin tamamen erimesini sağlayın. Hızlı ateşte pişirmek şekerin kristalleşmesine neden olabilir.

4. Karıştırma: Pşirme sırasında reçeli sık sık karıştırmak, şekerin eşit şekilde dağılmasına yardımcı olur ve kristalleşmeyi önler.

Umarım bu ipuçları size yardımcı olur ve reçelinizin şekerlenmesini önleyebilirsiniz. Kolay gelsin!

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Evren

Merhaba. Kayısı reçelini 1 kg kayısıya 2 kg şeker koyarak yapmanız gerekmektedir. Denediğinizde çok kıvamında olduğunu göreceksiniz. Şekerlenmemesi için de 2 diş kadar limon tuzu atmanız gerekmektedir. Bu hem reçeli korur hemde şeffaf tutar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yabani İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Bergamot Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Bergamot Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Nane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Muz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Turunç Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Nasıl Yapılır?

Reçel Nasıl Yapılır?

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri