Mantar Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Mantar Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Reçeli, Özellikle kış mevsiminde bolca tüketilen reçeller sofralardan eksik olmaz. Reçel, mevsiminde yetişen türlü meyve sebzelerden diğer zamanlarda da tüketebilmek için şeker ile hazırlanan doyumsuz lezzetlerdir. Birçoğu bilinen meyvelerden hazırlanan reçellerin dışında pek bilinmeyenleri de vardır. Bunlardan biri de mantar reçelidir. Mantar reçelinin biraz daha uğraştırıcı hazırlama safhası vardır.

Mantar reçeli malzemeleri
  • 4 su bardağı şeker
  • 1 kg olabildiğince küçük mantar
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 limon
  • 5-6 adet karanfil
  • 2 çay bardağı sönmemiş toz kireç
Mantar Reçeli Nasıl Yapılır?

Kireç kaymağı hazırlamak için, üç litre soğuk suya iki çay bardağı sönmemiş kireci bir kaba koyup ve karıştırınız. Dört saat sonra kireç dibe çökecektir. Üç katmanlı olan bu karışımın yüzeyindeki ince tabaka halindeki suyu kaşıkla alıp atınız. Reçel yapımında kullanılan "kireç kaymağı" karışımın ikinci katmanı olan bu berrak sudur. Dibe çökmüş olan kireç tortusunu hareketlendirmeden berrak suyu dikkatlice başka bir kaba aktarınız.

Bir kap içerisine bir litre su koyup içerisine bir limonun suyunu sıkarak limonlu su hazırlayınız. Mantarları düzgün bir biçimde ikiye bölerek hazırlanan limonlu suyun içinde beyazlaşana kadar 1-2 saat bekletiniz. Beyazlaşan mantarları, önceden hazırladığınız kireç suyuna atarak 2-3 saat daha bekletiniz. Kireç kaymağında sertleşmiş olan mantarları 3-4 kez yıkayıp bir taşım kaynatınız. Kaynamış olan mantarları hemen soğuk suya atıp iyice yıkayınız. Yıkanan mantarların suyunun sızması için bir süzgece alınız. Dört su bardağı şekerle üç su bardağı suyu kaynatarak şerbet hazırlayınız. Şerbet kaynamaya başlayınca mantarları içine atarak yaklaşık 25 dakika daha kaynamaya bırakınız. Kaynama işlemi sonlanırken içerisine karanfilleri atarak bir taşım daha kaynatınız. Reçel kıvama geldiğinde bir tatlı kasığı toz halindeki limon tuzunu atarak bir taşım daha kaynatınız. Reçeliniz hazırdır. Reçel soğumadan bir kavanoza koyup kapağını kapatıp ters çevirirseniz, reçel bozulmadan uzun süre saklanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muazzez CANDAR

07 Nisan 2024 Pazar

Geçenlerde bir arkadaşımda daha önce hiç tatmadığım mantar reçelini denedim. İnanılmaz derecede güzel bir lezzete sahipti. Bu besin hoşuma gidince sitenizdeki tarif doğrultusunda bu reçeli yapmaya çalıştım. Ancak bir hata yaptığımdan dolayı istediğim reçeli elde edemedim. Yaptığım reçel hem acı hemde ekşi oldu. Malzemelerin hangisi eksik yada fazla koymuş olabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Muazzez Hanım,

Mantar reçelinin tadını etkileyen birkaç faktör olabilir. Öncelikle, mantarların taze ve doğru türde olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca, şeker oranı ve limon suyu miktarı da önemlidir. Şeker az koyulursa reçel ekşi olabilir, limon suyu fazla olursa acı bir tat verebilir. Tarifte belirtilen ölçülere dikkat ederek tekrar denemenizi tavsiye ederim. Bir dahaki sefere daha başarılı olacağınızdan eminim.

Sevgilerle,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Reçel Nasıl Saklanır?

Reçel Nasıl Saklanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karadut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Böğürtlen Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçel Nasıl Yapılır?

Reçel Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçel Kaç Kalori?

Reçel Kaç Kalori?

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Ayva Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kavun Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır?

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Oktay Usta Üzüm Reçeli

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel Neden Şekerlenir?