Reçel, meyvelerin şekerle kaynatılmasıyla elde edilen bir tatlı türüdür. Kahvaltıda sıklıkla tüketilmesinin yanı sıra günün her saatinde yenilebilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek tatlandırmada da kullanılabilir. Reçel Yapım Yöntemleri Reçel yapımının iki temel yöntemi bulunmaktadır. İlk yöntem, reçel yapılacak meyvelerin önceden şekerle bekletilip daha sonra kaynatılmasıdır. İkinci yöntem ise, reçel yapılacak meyve veya sebzenin reçel şurubu ile birlikte kaynatılmasıdır. Kaynama sürecinin ardından kıvam alan reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Reçel Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılabilmektedir. Reçel yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir:
Reçelin Kıvamı Nasıl Belirlenir? Reçelin istenilen kıvamda olup olmadığı çeşitli yöntemlerle belirlenebilir: Damla Usulüyle Kıvam Tespiti Damla usulüyle kıvam tespiti iki farklı yolla yapılabilir:
Reçel Katı Olursa Ne Yapılmalıdır? Reçeliniz fazla koyu olduysa, bu durumu iki yöntemle düzeltebilirsiniz:
Reçel yapımı özen ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Yukarıda belirtilen yöntem ve püf noktalarına dikkat ederek, lezzetli ve kıvamı yerinde reçeller hazırlayabilirsiniz. |
Birgül
04 Haziran 2024 SalıMrhb ayva recelim hem katı oldu hem suyu az ne yapmaliyim
Cevap yazAdmin
04 Haziran 2024 SalıMerhaba Birgül Hanım,
Ayva reçelinizin katı olmasının ve suyunun az olmasının birkaç nedeni olabilir. Öncelikle, reçeli yaparken su miktarını biraz fazla tutarak tekrar kaynatmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, reçelinize biraz limon suyu eklemek de kıvamını açabilir. Eğer yine de istediğiniz kıvamı elde edemezseniz, az miktarda su ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirmeyi deneyin. Umarım reçeliniz istediğiniz kıvama gelir!
Nefiye
04 Haziran 2024 SalıMerhabalar, rkadas size su katin demisama olmaz çünkü sadece su ilave edersiniz recelinizin tadi bozlur. Bu defada siresi az olur ve lezzet yitimi gerceklesir. O yüzden ya tekrar ikinci bir serbet yaparak ilave edersiniz yada ayi recelden bir daha yaparak ilave edersiniz. İkinci recel daha sulu yapılır.
Uçanay
04 Haziran 2024 Salıtabiki su ekleyerek reçeli cıvıtmaya çalışmayın. 2 su bardağı su ile 1 su bardağı kaynatarak şerbet yapın ve reçele katın bu şekilde reçelinizi katılıktan kurtarmış olacaksınız. afiyet olsun yardımcı olabildiysem ne mutlu.
[email protected]
16 Mayıs 2024 Perşembekaysı reçeline fazla limon tuzu koydum ekşiliği fazla olmuş ne yapmalıyım
Cevap yazAdmin
16 Mayıs 2024 PerşembeKaysı reçeline fazla limon tuzu koyduysanız, ekşiliği azaltmak için şeker ekleyebilirsiniz. Şekeri azar azar ilave edip, tadına bakarak düzenleyin. Bu şekilde ekşiliği dengeleyebilirsiniz.
Soru Sor / Yorum Yap