Reçel Neden Şekerlenir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, yapılmış olan reçelin, tüketim aşamasında şekerlendiği ve küflenerek bozulduğu görülmektedir. Bu hususta reçeli yaparken ve muhafaza edeceğimiz zaman, dikkat edeceğimiz konular, reçelimizin bozulmadan daha fazla ömürlü muhafaza edilip, tüketilmesinde bize yardımcı olacaktır.

Reçelimizin şekerlenip küflenmesini önlemek için, yapacağımız reçelin içeriğinde mutlaka limon suyu kullanmalıyız. Limon suyu kullanılmadığı ya da limon suyunun yerine limon tuzu kullanıldığı zaman bu reçelin şekerlenmesine sebep olacaktır. Aynı zamanda saklama aşamasında reçelimizi koyduğumuz cam kavanozun kapağının tam ve sıkıca kapatılmasına dikkat etmez isek, hava alacak olan reçelimiz şekerlenip bozulacaktır. Yine reçel yapımı aşamasında mutlaka tahta kaşık kullanılmalıdır. Aksi taktirde kullanılan demir kaşık, reçelin şekerlenip, küflenmesine sebebiyet vermektedir.

Yapmış olduğumuz reçelimizin şekerlenip bozulmaması için, yapacağımız reçel için ayıracağımız meyvelerin, taze ve çürük olmamasına çok dikkat etmeliyiz. Çürük olan meyveler reçelin, çabuk şekerlenip bozulmasına sebebiyet verecektir. Kaynamakta olan reçelin kaynarken üzerinde oluşan köpüğü, kaynama işlemi bittikten sonra mutlaka daha önceden sıcak suya batırılmış madeni bir süzgeç ile almalıyız. Reçelin üzerinde oluşan köpüğü alacağımız süzgeç, sıcak suya batırılmaması ve madeni değil ise bu reçelinin kısa zamanda şekerlenip, bozulmasına sebep olacaktır. Eğer kaynayan reçelin köpürmesini istemiyorsak, reçel kaynarken içerisine atacağımız çok az bir miktar tereyağı reçelin köpürmesine engel olma noktasında bize yardımcı olacaktır.

Hazırlayacağımız reçelin şekerlenmesine engel olmak için dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi ise hazırlayacağımız reçelin içerisine katacağımız şeker miktarını ayarlayabilmektir. Reçelde kullanacağımız şeker miktarı ne az ne de çok olmalıdır. Az ya da çok kullanılan şeker, hazırlamış olduğumuz reçelin, sulanarak bozulmasına ve kaynatıldıktan kısa bir süre sonra hemen bozulacağına sebebiyet verir. Aynı zamanda reçelin şekerlenip küflenmesine neden olacaktır. Kavanozlara koyduğumuz reçelli saklama aşamasına geçmeden önce, reçelin hava alıp, şekerlenip, küflenmesine engel olmak için, içerisine reçeli koyduğumuz kavanozun kapak kısmına hava geçişini önleyecek kâğıt veya naylon koyduktan sonra, kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz. Hazır olan reçelimizi ışık almayan, serin ve rutubetsiz bir yerde saklar isek, bu reçelimizin şekerlenip, küflenip ve bozulmasına engel olacaktır. Aynı zamanda uzun süre muhafaza edilmesinde de bizlere yardımcı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da reçelimizi tüketmeye başladığımız zaman yani, reçelin kapağını açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza etmeliyiz. Aksi taktirde, reçelimiz hem şekerlenir hem de küflenerek bozulur.

Reçel Neden Şekerlenir Yorumları

soru

Çiğdem Payza

11 Mayıs 2024 Cumartesi

Reçelin şekerlenmesini önlemek için piştikten sonra içine bir aspirin ezerek atınız. Yıllar önce bir aile büyüğümüz öğretmişti, yaptığım vişne reçeli uzun zaman yapıldığı gün gibi durdu.

Cevap yaz
cevap

Efsane

03 Ağustos 2018 Cuma

Lütfen yardımcı olun çigdem hanım

cevap

Efsane

03 Ağustos 2018 Cuma

Keşkem yapmadan önce görmüş olsaydım bu püf noktayı ama ne yazıkki ben bayya cok kayısı receli yaptım icine limon tuzu koymayı unuttum nasıl yapabilirim yardımcı olursanız cok sevinirimm

soru

Efsane

16 Mayıs 2024 Perşembe

Sizden ricam yardımcı olun gecen gün kayısı receli yaptım bayya cok yaptım ama icine limon suyu koymayı unuttum tekrar nasıl eklerim koymasam sorun nedir

Cevap yaz
cevap

reçel....

06 Ağustos 2018 Pazartesi

Reçelini açıp br tencereye koy ve kaynamaya başladığında limonu koy ve 10 dakika kaynat ve ocaktan al..

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Diyet Reçel Yapımı

Diyet Reçel Yapımı

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kivi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Biber Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kestane Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Akasya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Çilek Reçeli Kaç Kalori?

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Süt Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zambak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta Çilek Reçeli

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Sakız Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Diyabetik Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Diyabetik Reçel Tarifi ve Malzemeleri

Anjelik Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Anjelik Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6