Reçel yaparken ve muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği takdirde, yapılmış olan reçelin şekerlendiği ve küflenerek bozulduğu görülmektedir. Bu hususta reçeli yaparken ve muhafaza ederken dikkat edeceğimiz konular, reçelimizin bozulmadan daha uzun süre muhafaza edilip, tüketilmesinde bize yardımcı olacaktır. Reçel Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Reçelimizin şekerlenip küflenmesini önlemek için, yapacağımız reçelin içeriğinde mutlaka limon suyu kullanmalıyız. Limon suyu kullanılmadığı ya da limon suyunun yerine limon tuzu kullanıldığı zaman bu, reçelin şekerlenmesine sebep olacaktır. Aynı zamanda saklama aşamasında reçelimizi koyduğumuz cam kavanozun kapağının tam ve sıkıca kapatılmasına dikkat etmezsek, hava alacak olan reçelimiz şekerlenip bozulacaktır. Yine reçel yapımı aşamasında mutlaka tahta kaşık kullanılmalıdır. Aksi takdirde kullanılan demir kaşık, reçelin şekerlenip, küflenmesine sebebiyet vermektedir. Kaliteli Meyve Seçimi Yapmış olduğumuz reçelin şekerlenip bozulmaması için, kullanacağımız meyvelerin taze ve çürük olmamasına çok dikkat etmeliyiz. Çürük olan meyveler reçelin, çabuk şekerlenip bozulmasına sebebiyet verecektir. Kaynamakta olan reçelin kaynarken üzerinde oluşan köpüğü, kaynama işlemi bittikten sonra mutlaka daha önceden sıcak suya batırılmış madeni bir süzgeç ile almalıyız. Reçelin üzerinde oluşan köpüğü alacağımız süzgeç, sıcak suya batırılmaması ve madeni değil ise bu, reçelin kısa zamanda şekerlenip, bozulmasına sebep olacaktır. Eğer kaynayan reçelin köpürmesini istemiyorsak, reçel kaynarken içerisine atacağımız çok az bir miktar tereyağı reçelin köpürmesine engel olma noktasında bize yardımcı olacaktır. Şeker Miktarının Ayarlanması Hazırlayacağımız reçelin şekerlenmesine engel olmak için dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi ise hazırlayacağımız reçelin içerisine katacağımız şeker miktarını ayarlamaktır. Reçelde kullanacağımız şeker miktarı ne az ne de çok olmalıdır. Az ya da çok kullanılan şeker, hazırlamış olduğumuz reçelin, sulanarak bozulmasına ve kaynatıldıktan kısa bir süre sonra hemen bozulmasına sebebiyet verir. Aynı zamanda reçelin şekerlenip küflenmesine neden olacaktır. Reçelin Saklanması Kavanozlara koyduğumuz reçeli saklama aşamasına geçmeden önce, reçelin hava alıp, şekerlenip, küflenmesine engel olmak için, içerisine reçeli koyduğumuz kavanozun kapak kısmına hava geçişini önleyecek kağıt veya naylon koyduktan sonra, kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz. Hazır olan reçelimizi ışık almayan, serin ve rutubetsiz bir yerde saklarsak, bu reçelimizin şekerlenip, küflenip ve bozulmasına engel olacaktır. Aynı zamanda uzun süre muhafaza edilmesinde de bizlere yardımcı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da reçelimizi tüketmeye başladığımız zaman yani, reçelin kapağını açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza etmeliyiz. Aksi takdirde, reçelimiz hem şekerlenir hem de küflenerek bozulur. Ekstra Bilgiler
Reçel yapımında ve saklama aşamasında dikkat edeceğiniz bu noktalar, reçelinizin daha uzun süre taze kalmasına ve şekerlenip küflenmeden tüketilmesine yardımcı olacaktır. |
Efsane
20 Mayıs 2024 PazartesiSizden ricam yardımcı olun gecen gün kayısı receli yaptım bayya cok yaptım ama icine limon suyu koymayı unuttum tekrar nasıl eklerim koymasam sorun nedir
Cevap yazAdmin
20 Mayıs 2024 PazartesiMerhaba Efsane,
Kayısı receline limon suyu eklememek, recelin uzun süre dayanmasını zorlaştırabilir ve şekerlenmesine neden olabilir. Ancak endişelenmeyin, bunu düzeltmek mümkün. Recelleri tekrar ocağa alıp kısayı ateşte yavaş yavaş kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin ve iyice karıştırın. Yaklaşık 5-10 dakika daha kaynatıp ocaktan alabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun!
reçel....
20 Mayıs 2024 PazartesiReçelini açıp br tencereye koy ve kaynamaya başladığında limonu koy ve 10 dakika kaynat ve ocaktan al..
Çiğdem Payza
08 Mayıs 2024 ÇarşambaReçelin şekerlenmesini önlemek için piştikten sonra içine bir aspirin ezerek atınız. Yıllar önce bir aile büyüğümüz öğretmişti, yaptığım vişne reçeli uzun zaman yapıldığı gün gibi durdu.
Cevap yazAdmin
08 Mayıs 2024 ÇarşambaÇiğdem Payza, bu tavsiyeniz gerçekten ilginç ve faydalı görünüyor. Geleneksel yöntemlerle reçel yaparken şekerlenme sorununu önlemek çok önemli, bu yüzden aspirin kullanmak iyi bir çözüm olabilir. Deneyiminiz ve paylaştığınız bilgi için teşekkürler!
Efsane
08 Mayıs 2024 ÇarşambaLütfen yardımcı olun çigdem hanım
Efsane
08 Mayıs 2024 ÇarşambaKeşkem yapmadan önce görmüş olsaydım bu püf noktayı ama ne yazıkki ben bayya cok kayısı receli yaptım icine limon tuzu koymayı unuttum nasıl yapabilirim yardımcı olursanız cok sevinirimm
Soru Sor / Yorum Yap
Çok Okunanlar
Kabak Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Yaş İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?