Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Sevinç Erdoğdu
14 Haziran 2024 Cuma
Geçen yıl yaptığım Karadut reçelimin içinde, taş gibi, cam gibi çok sert maddeler oluşmuş. Ne olduğunu anlamak için yıkadım, ama çözülmedi madde ortaya çıkmadı. Suda beklettim 2 gün taş beklerken dutlar ortaya çıktı. Başına böyle birşey gelen var mı? Normal bir şekerlenme değil, neden olur? Hediye vermiştim, 1 yıl sonra açmışlar. Bunun içinde bir sürü cam parçası var diyerek beni aradılar. Gittim aldım gerçekten kenarları keskin olmayan cam parcalari gibiydi. Fındık kadar boyutunda, daha da küçükleri var. İzah edemiyorum.
Önceki Cevaplar
Admin
01 Temmuz 2024 Pazartesi
Merhaba Sevinç Erdoğdu,
Karadut reçelinizde oluşan taş gibi, cam gibi sert maddeler büyük olasılıkla şeker kristalleridir. Reçellerde zamanla şekerin kristalleşmesi, özellikle uzun süre bekletildiğinde, bu tür sert maddelere dönüşebilir. Kristalleşme, şekerin tekrar çözünemeyecek kadar büyük kristaller oluşturması durumunda meydana gelir.
Bu durumu önlemek için reçel yapımında birkaç püf noktasına dikkat edebilirsiniz: 1. Şeker oranını doğru ayarlamak. 2. Reçeli pişirirken yeterince kaynatmak. 3. Reçeli hava geçirmez kaplarda saklamak. 4. Reçel yapımında limon suyu veya sitrik asit kullanmak, kristalleşmeyi önleyebilir.
Bu bilgiler ışığında, hediye verdiğiniz kişiye durumu açıklayabilirsiniz. Reçelinizi tekrar yaparken bu noktalara dikkat ederek kristalleşmeyi önleyebilirsiniz.
Sevinç Erdoğdu
14 Haziran 2024 CumaGeçen yıl yaptığım Karadut reçelimin içinde, taş gibi, cam gibi çok sert maddeler oluşmuş. Ne olduğunu anlamak için yıkadım, ama çözülmedi madde ortaya çıkmadı. Suda beklettim 2 gün taş beklerken dutlar ortaya çıktı. Başına böyle birşey gelen var mı? Normal bir şekerlenme değil, neden olur? Hediye vermiştim, 1 yıl sonra açmışlar. Bunun içinde bir sürü cam parçası var diyerek beni aradılar. Gittim aldım gerçekten kenarları keskin olmayan cam parcalari gibiydi. Fındık kadar boyutunda, daha da küçükleri var. İzah edemiyorum.
Önceki Cevaplar
Admin
01 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Sevinç Erdoğdu,
Karadut reçelinizde oluşan taş gibi, cam gibi sert maddeler büyük olasılıkla şeker kristalleridir. Reçellerde zamanla şekerin kristalleşmesi, özellikle uzun süre bekletildiğinde, bu tür sert maddelere dönüşebilir. Kristalleşme, şekerin tekrar çözünemeyecek kadar büyük kristaller oluşturması durumunda meydana gelir.
Bu durumu önlemek için reçel yapımında birkaç püf noktasına dikkat edebilirsiniz:
1. Şeker oranını doğru ayarlamak.
2. Reçeli pişirirken yeterince kaynatmak.
3. Reçeli hava geçirmez kaplarda saklamak.
4. Reçel yapımında limon suyu veya sitrik asit kullanmak, kristalleşmeyi önleyebilir.
Bu bilgiler ışığında, hediye verdiğiniz kişiye durumu açıklayabilirsiniz. Reçelinizi tekrar yaparken bu noktalara dikkat ederek kristalleşmeyi önleyebilirsiniz.