Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
soru
Sevinç Erdoğdu 14 Haziran 2024 Cuma

Geçen yıl yaptığım Karadut reçelimin içinde, taş gibi, cam gibi çok sert maddeler oluşmuş. Ne olduğunu anlamak için yıkadım, ama çözülmedi madde ortaya çıkmadı. Suda beklettim 2 gün taş beklerken dutlar ortaya çıktı. Başına böyle birşey gelen var mı? Normal bir şekerlenme değil, neden olur? Hediye vermiştim, 1 yıl sonra açmışlar. Bunun içinde bir sürü cam parçası var diyerek beni aradılar. Gittim aldım gerçekten kenarları keskin olmayan cam parcalari gibiydi. Fındık kadar boyutunda, daha da küçükleri var. İzah edemiyorum.


Önceki Cevaplar
cevap
Admin 01 Temmuz 2024 Pazartesi

Merhaba Sevinç Erdoğdu,

Karadut reçelinizde oluşan taş gibi, cam gibi sert maddeler büyük olasılıkla şeker kristalleridir. Reçellerde zamanla şekerin kristalleşmesi, özellikle uzun süre bekletildiğinde, bu tür sert maddelere dönüşebilir. Kristalleşme, şekerin tekrar çözünemeyecek kadar büyük kristaller oluşturması durumunda meydana gelir.

Bu durumu önlemek için reçel yapımında birkaç püf noktasına dikkat edebilirsiniz:
1. Şeker oranını doğru ayarlamak.
2. Reçeli pişirirken yeterince kaynatmak.
3. Reçeli hava geçirmez kaplarda saklamak.
4. Reçel yapımında limon suyu veya sitrik asit kullanmak, kristalleşmeyi önleyebilir.

Bu bilgiler ışığında, hediye verdiğiniz kişiye durumu açıklayabilirsiniz. Reçelinizi tekrar yaparken bu noktalara dikkat ederek kristalleşmeyi önleyebilirsiniz.

Çok Okunanlar
Diyet Reçel Yapımı
Diyet Reçel Yapımı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri
Ev Yapımı Reçel Tarifi ve Malzemeleri
Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kuşburnu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Siyah Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kabak Reçeli Kireç
Kabak Reçeli Kireç
Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Şekersiz Reçel Tarifi ve Malzemeleri
Şekersiz Reçel Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kızılcık Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kızılcık Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Reçel Kaç Kalori?
Reçel Kaç Kalori?
Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Portakal Kabuğu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır?
Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?
Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?
Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Taze İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri
Değişik Reçel Tarifleri ve Malzemeleri
Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?
Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?
Kolay Çilek Reçeli Tarifi
Kolay Çilek Reçeli Tarifi
Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?
Beyaz Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır?
Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Limon Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Reçel Nasıl Yapılır?
Reçel Nasıl Yapılır?
Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Ceviz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?
Kırmızı Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Nektari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Nektari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
;