Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Karadut Reçeli

Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi, karadut reçelinin kırmızı reçeller kategorisine girmesi nedeni ile kaynatılırken çok köpürmesidir, bu sebepten dolayı reçeli kaynatırken taşırmamaya dikkat etmeliyiz.

Karadut reçelinin yapımında gerekli olan malzemeler

  • Bir kilo karadut
  • Dört çay bardağı toz şeker
  • Bir çay kaşığı tereyağı
  • Dört- beş damla kadar limon suyu
  • Karadutları içerisinde zedelemeden yıkaya bileceğimiz geniş bir süzgeç
  • Reçelimizi içerisinde kaynatabileceğimiz bir adet tencere ve hazırlamış olduğumuz reçeli içerisine aktarıp, muhafaza etmek için bir adet kavanoz.

Karadut reçeli nasıl yapılır?


Reçelimiz için ayırmış olduğumuz bir kilo karadutun saplarını, dutun zedelenmemesi için hafifçe çekerek ya da makas yardımı ile keserek ayırmalıyız. Karadutun saplarını ayıklamak zor bir işlem olsa da reçelde güzel bir görüntü oluşturmadığı ve yerken ağızda rahatsızlık oluşturduğu için, keserek ayıklamanın yerine çekerek ayıklanması, yerken rahatsızlık vermesinin önüne geçer. Her hâlükârda ayıklama işleminin yapmaya mutlaka özen göstermeliyiz. Saplarından ayıklamış olduğumuz karadutlarımızı, zedelenmemeleri için geniş bir süzgece yavaş bir şekilde aktararak tekrar zedelenmeden yavaşça yıkamalıyız ve yıkamış olduğumuz karadutların suyunu süzelim. Karadut reçelimizi kaynatmak için hazır bulundurduğumuz tencerenin içine, bir sıra karadut dizelim, sonra üzerine bir sıra toz şeker atalım. Bu işlemi dutlar bitene kadar sıra halinde tekrarlayalım ve şekerin hepsi eriyip suyunu alana kadar karadutumuzu daha iyi bir sonuç alabilmek için, yaklaşık bir gün kadar buzdolabında bekletelim.

Bir gün sonrasında buzdolabından aldığımız karadutları, orta büyüklükteki ocağın üzerine kısık ateşte koyalım. Dutlar kaynamaya başladığı zaman fazla köpürmesini engellemek için önceden ayarlamış olduğumuz bir çay kaşığı tereyağını koyalım. On beş dakika kaynatalım. Toz şeker tamamen eridikten sonra, on dakika daha kaynamasını bekleyelim ve limon suyunu aktarıp beş dakika daha kaynattıktan sonra, reçelimizi ocaktan alalım. Karadut fazla su bırakmadığında çabuk koyulaşır. Karadut, kabuksuz ve yumuşak bir meyve olduğundan, çabuk koyulaştığı için fazla kaynatılmamalıdır.

Yirmi, yirmi beş dakika da kaynatma işlemini bitirip, karadut reçelini koymak için hazırda bulundurmuş olduğumuz kavanozun içerisine, kaynatmış olduğumuz karadut reçelimizi, diğer reçellerin aksine, sıcak olarak aktarıyoruz ve soğumadan kapağını hemen kapatıyoruz. Kapağını sıkıca kapatmaya özen gösteriyoruz. Çünkü kapağının üzerine ters çevireceğimiz kavanozumuzdan reçelin dışarıya taşmaması gerekmektedir. Karadut reçelimizi kapağının üzerine ters çevirdikten sonra soğumasını beklemeliyiz. Soğuyan kavanozun kapağının dışına reçel taşmamış ise reçelimizi uzun süre serin ve ışık görmeyen bir yede bozulmadan muhafaza edebiliriz. Karadut reçelimizi kullanmaya başladıktan, yani kapağını açtıktan sonra buzdolabında saklamalıyız. Bütün aşamaları tamamlanan karadut reçeli servise hazırdır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 23:08:04
Karadut Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Karadut Reçeli Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Karadut Reçeli"
Böğürtlen ve karadut severek yediğim yaz meyveleridir. Hatta bunun yüzden yaz aylarında ellerim kapkara olur. Ağlayan dut ağacı içerisine girerek koparıp yemek benim için çok güzel bir zevktir. Ben sabah kahvaltılarında da reçeli çok sevdiğim için karadut reçeli yapmak istiyorum. Acaba lezzeti ve tadı nasıl olur?
Ulus . 23.10.2018 22:12:30
CEVAP YAZ
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmad...
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayında bayanlar çokça yapmaktadır çilek reçelini ve afiyetle kahvaltıların da ve pasta süslemelerin de...
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli
Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malatya'da üretilir ve oradaki kayısıların reçeli oldukça lezzetli ve vazgeçilmez olmaktadır. Ben ...
Ham İncir Reçeli
Ham İncir Reçeli
Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde alerjik etkiye neden olabileceği dikkate alınarak, eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz. Reçeli haz...
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek Reçeli Kıvamı
Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bir tabağa bir tatlı kaşığı kadar reçel koyalım, biraz bekleyip, reçelin orta kısmından parmağımız yard...
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel Nasıl Saklanır
Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçellerin yerini tutmaz. Mevsiminde özenle yaptığınız çilek reçelini, vişne reçelini, patlıcan reçelini, ...
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile istediğinde her öğün yenilebilir. Birçok pastanın, kekinin ve kurabiyelerin üzerini süslemek amac...
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı Erik Reçeli
Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırmızı eriklerin bazılarının tadı tatlı olsa da bazılarının tadı mayhoştur.Bir kilogram kırmızı ...
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulunmaktadır. Oktay usta o hünerli ellerini kayısı reçeline de yansıtarak yeteneğini bir kez dah...
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerinden en sağlıklı bir şekilde kışında faydalanmanın yek yolu reçel yapmaktır. Görünümü ve lezzet...
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, yapılmış olan reçelin, tüketim aşamasında şekerlendiği ve küflenerek bozulduğu görülmektedir. Bu h...
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta Çilek Reçeli
Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerini alır ve şekerli bir karışımdır. Reçel daha çok meyvelerden yapılmaktadır ve Oktay Usta çile...

 

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Reçel Nasıl Saklanır
Karadut Reçeli
Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır
Kırmızı Erik Reçeli
Oktay Usta Kayısı Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Reçel Neden Şekerlenir
Oktay Usta Çilek Reçeli
Kozalak Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Kiraz Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Şekersiz Reçel
Erkek İncir Reçeli
Kivi Reçeli
Yabani İncir Reçeli
Limon Reçeli
Muz Reçeli
Karpuz Reçeli
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları
Dağ Çileği Reçeli
Kuru Gül Reçeli Nasıl Yapılır
Sarı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır
Kuru İncir Reçeli
Popüler İçerik
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli
Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren ök...
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Şekersiz çilek reçeli,  şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. ...
Kiraz Reçeli
Kiraz Reçeli
Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az ...
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil Erik Reçeli
Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk h...
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır
Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi...
Şekersiz Reçel
Şekersiz Reçel
Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İns...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024